Οι αρχές επέκτειναν την ισχύ λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τον Ιούνιο 2020 στα τέλη του 2022, για την αυτοδίκαιη μέχρι τότε μεταβίβαση στο Ταμείο όποιων μελλοντικών κοινών συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες.

Ειδικότερα, στη δυνητική μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs), το ΤΧΣ θα λάβει όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου, επί των μετοχών των τραπεζών, έτσι ώστε το ελληνικό Δημόσιο να μπορεί να καρπωθεί τόσο το οικονομικό όφελος από τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένου και του οφέλους από την πώλησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος του ΤΧΣ θα παύσει να υφίσταται όταν θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή του να διαθέσει τα μερίδια που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.

Το Ταμείο πρόσφατα προχώρησε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των standards διακυβέρνησης των συστημικών τραπεζών . Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ ολοκληρώθηκε πλήρως τον Ιανουάριο 2018, ενώ η επιλογή νέου προέδρου στο Γενικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου.

Οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν στο ΤΧΣ να επικεντρωθεί στους στρατηγικούς στόχους του για την ενίσχυση του ενεργού ρόλου του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τον καθορισμό της στρατηγικής εξόδου του από αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζών, αυτή πρακτικά έχει ολοκληρωθεί. Περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τα standards και τις πρακτικές διακυβέρνησής τους.

Οι συστάσεις που έχει δώσει το ΤΧΣ προς την κατεύθυνση αυτή αφορούν βελτιώσεις σε θέματα κουλτούρας αντιμετώπισης κινδύνων, πλάνα διαδοχής, πολιτικές πωλήσεων NPLs, ευθυγράμμιση πλαισίων ανάληψης κινδύνων και επιχειρηματικών μοντέλων, κουλτούρα αξιοκρατίας και σύνδεσης απόδοσης και αμοιβών με το αναλαμβανόμενο ρίσκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης