Εντολή στις τράπεζες Goldman Sachs και BNP Paribas έδωσε ο ΟΤΕ για να “τρέξουν” την έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οι δύο τράπεζες ως κύριοι ανάδοχοι ανέλαβαν τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης με επενδυτές νωρίτερα σήμερα το πρωί και η έκδοση αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ομόλογο είναι WNG (will not grow), δηλαδή ότι το ποσό της άντλησης δεν αναμένεται να αυξηθεί πάνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ (αξιολόγηση BB+ με θετικό outlook από την S&P), θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της έκδοσης για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του επιτοκίου διαμορφώνεται στο 1% με 1,5%, και το ομόλογο θα τελεί υπό το αγγλικό δίκαιο. Η πλήρης άρση των capital controls διευκολύνει αυτή τη διαδικασία για τον ΟΤΕ καθώς πλέον μπορούν να γίνουν εγγραφές και με κεφάλαια εσωτερικού.

Να σημειώσουμε πως, όπως είχε επισημάνει το Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα, οι μέτοχοι του ΟΤΕ πιέζουν εδώ και καιρό έντονα τη διοίκηση να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε έκδοση ομολόγου, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το διεθνές ράλι των εταιρικών ομολόγων και τη δίψα των επενδυτών για αποδόσεις ακόμα και σε τίτλους χαμηλής αξιολόγησης, ωστόσο η διοίκηση επιμένει πως οι εκδόσεις θα αφορούν μόνον την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

Η Amber Capital, η οποία κατέχει το 2% του οργανισμού, πιο συγκεκριμένα, πιέζει τη διοίκηση να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων, έτσι ώστε να μπορέσει ο ΟΤΕ να χρηματοδοτήσει περισσότερες επαναγορές μετοχών, με την απάντηση που έχει λάβει μέχρι στιγμής να είναι ότι στα σχέδια της εισηγμένης είναι εκδόσεις για την αντικατάσταση ομολόγων που λήγουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρωομόλογο του ΟΤΕ λήξης 2022 έχει απόδοση 0,1% και, όπως σημειώνει η Amber, με τόσο χαμηλά επιτόκια υπάρχει σημαντική ευκαιρία για τον οργανισμό να αναλάβει περισσότερο χρέος (leverage).

«Εκτιμούμε πως υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε υφιστάμενο χρέος με πολύ χαμηλότερα επιτόκια», είχε τονίσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΤΕ, Κώστας Κανακάρης στο Bloomberg.

Άλλωστε αυτό το είχε ξεκαθαρίσει η διοίκηση του ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2019 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σχετική ερώτηση (από αναλυτή της Amber Capital) αναφορικά με τις ομολογίες (350 εκατ. ευρώ) που ωριμάζουν τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιούλιο του 2022 (700 εκατ. ευρώ), η διοίκηση τόνισε πως θα αποπληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της ομολογιακής έκδοσης που λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Για το ομόλογο λήξεως Ιουλίου 2020, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%, αναφέρθηκε πως θα αναχρηματοδοτηθεί και θα επιδιωχθούν καλύτεροι όροι αναχρηματοδότησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης