Τα stress tests είναι η στιγμή της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και μια ευκαιρία να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, ανέφερε η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας την ανάγκη οι τράπεζες να κάνουν από μόνες τους βήματα για τη μείωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Νουί διαπιστώνει ότι η συγκυρία είναι θετική για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν διανύσει μακρύ δρόμο: η εξάρτηση από τον ELA, το πάλαι ποτέ καθοριστικό στοιχείο των τραπεζών, μειώθηκε το 2017 κατά περισσότερο από 50%, ενώ οι τράπεζες προέβησαν και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και η στελέχωσή τους με έμπειρα άτομα.

Απαριθμώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά οι τράπεζες, ευρωπαϊκές και ελληνικές, η κα Νουί ανέφερε, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων, καθώς και την ευάλωτη θέση των τραπεζών απέναντι στη μεταμόρφωση του τεχνολογικού κλάδου και πιο συγκεκριμένα την άνοδο του κλάδου fintech που συνιστά απειλή για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Το νούμερο 1 στοίχημα για τις τράπεζες είναι η επιστροφή στην κερδοφορία και η μείωση του χρέους, ανέφερε η κα Νουί, σημειώνοντας πως η στιγμή είναι ιδανική, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης και θα παραμείνουν και το 2018, ενώ η τεχνολογία εκτός από προκλήσεις προσφέρει και νέες πηγές εσόδων. Στον «ούριο άνεμο» συμβάλλει και η ρυθμιστική βεβαιότητα, με την Ευρώπη να διανύει το τέταρτο έτος τραπεζικής εποπτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης