Την από κοινού αξιολόγηση της προοπτικής κατασκευής μονάδας «πράσινου» υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης, στην Ιταλία συμφώνησαν η MYTILINEOS και η NextChem, θυγατρική του ομίλου Maire Tecnimont.

Βάσει της συμφωνίας, ο Τομέας RSD της MYTILINEOS θα αξιοποιήσει την εξειδίκευση της NextChem και του Ομίλου Maire στις τεχνολογίες υδρογόνου, για να αναπτυχθεί στον εν λόγω τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών και υβριδικών έργων μεγάλης κλίμακας, και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1 GW. Η NextChem, θυγατρική της Maire Tecnimont, δραστηριοποιείται στον τομέα «πράσινης» χημείας και «πράσινων» τεχνολογιών για την ενεργειακή μετάβαση.

Το έργο θα μετατρέπει την παραγόμενη ενέργεια από μια φωτοβολταϊκή μονάδα MYTILINEOS σε «πράσινο» υδρογόνο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η MYTILINEOS σκοπεύει να επεκτείνει την πρακτική αυτή και σε άλλες φωτοβολταϊκές μονάδες.

Ο Pierroberto Folgiero, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Tecnimont και NextChem, σχολίασε: «Η NextChem είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη “πράσινης” οικονομίας με βάση το υδρογόνο: έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας τέσσερις τεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή υδρογόνου, με διαφορετικά επίπεδα έντασης άνθρακα. Μεταξύ αυτών, το “πράσινο” υδρογόνο είναι το πιο φιλόδοξο από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη και εργαζόμαστε ήδη πάνω σε αυτό, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η εν λόγω συνεργασία με τη MYTILINEOS είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τα οφέλη μιας προσέγγισης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων πλατφορμών με μονάδες παραγωγής ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση».

Ο Νίκος Παπαπέτρου, γενικός διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), δήλωσε: «Η Ιταλία αποτελεί μία από τις βασικές μας αγορές στην Ευρώπη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκινάμε την ανάπτυξη του πρώτου μας πιλοτικού έργου “πράσινου” υδρογόνου στη χώρα, σε συνεργασία με την NextChem.

»Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο σε όλες τις χώρες όπου αναπτύσσουμε ΑΠΕ αυτήν τη στιγμή. Έχουμε το προνόμιο να συμβάλλουμε στη στρατηγική παραγωγής ενέργειας “πράσινου” υδρογόνου, που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κύριους πυλώνες της ενεργειακής εξέλιξης.

»Η προώθηση της ανάπτυξης του “πράσινου” υδρογόνου αποτελεί απτή απόδειξη της δέσμευσής μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης