H επιτυχής έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε στις 13 Φεβρουαρίου, είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος σημειώνει ότι η έκδοση των ομολόγων Tier 2 στηρίζει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, αυξάνοντας κατά περίπου 110 μονάδες βάσης (1,1 ποσοστιαίες μονάδες) τον συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειάς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοίγει, επίσης, τον δρόμο για να επιτύχει η τράπεζα το στρατηγικό σχέδιο της σημαντικής μείωσης των προβληματικών δανείων της το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων και διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησής της.

Ο Moody’s εκτιμά ότι ο νέος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma phased-in CAR) της τράπεζας Πειραιώς έχει αυξηθεί περίπου στο 17,1% μετά την έκδοση Tier 2 έναντι 14,25%, που είναι η υποχρέωσή της για τον κεφαλαιακό δείκτη το 2020, με βάση τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει, η έκδοση του Tier 2 ακολουθεί την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής της τράπεζας για τη μείωση των προβληματικών δανείων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ομόλογα Tier 2 θα μετριάσουν την επίπτωση που θα έχει στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας το αναθεωρημένο σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) μέσω δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020 που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 7 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, η τράπεζα επιταχύνει τη μείωση των NPEs με στόχο τη μείωσή τους κάτω από τα 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022» σημειώνει ο Moody’s.

Τα ομόλογα Tier 2, προσθέτει ο οίκος, διαφοροποιούν τις πηγές χρηματοδότησης της Τράπεζας Πειραιώς, μειώνοντας την εξάρτησή της από χρηματοδότηση με εξασφαλισμένο χρέος που απαιτεί τη δέσμευση στοιχείων ενεργητικού, βελτιώνοντας το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητάς της.

Οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά περίπου 5,2% τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, εν μέσω της συνολικής βελτίωσης στην εμπιστοσύνη των καταθετών τα τελευταία χρόνια.

Η έκδοση των ομολόγων Tier 2 ήταν η δεύτερη που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς είχε προηγηθεί μία άλλη ύψους 400 εκατ. ευρώ πριν από επτά μήνες. Η Πειραιώς ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που εξέδωσε μη καλυμμένα ομόλογα τον Ιούνιο του 2019, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2019 και την Alpha Bank τον Φεβρουάριο του 2020. Οι τίτλοι της είναι 10ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε χρόνια και έχουν επιτόκιο 5,5% έναντι 9,75% στην προηγούμενη έκδοση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης