Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΜΙG σε ενοποιημένη βάση μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες €85,9 εκατ., εκ των οποίων οι λειτουργικές ζημίες ανήλθαν σε €61,3 εκατ.

Στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του Α’ εξαμήνου 2020 σε ενοποιημένη και ατομική βάση παρουσιάζεται πλήρης ανάλυση των αποτελεσμάτων και των σχετικών ελέγχων απομείωσης (σημειώσεις 10,11,12 και 27).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την πορεία των θυγατρικών του Ομίλου MIG το Α΄ εξάμηνο του 2020, επισημαίνονται τα εξής:

Όμιλος ATTICA: Οι ενοποιημένες Πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε € 117,0 εκατ. έναντι Ευρώ 164,0 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2019, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε € 1,9 εκατ., έναντι αντίστοιχων κερδών € 15,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2019.

Η μείωση στον κύκλο εργασιών και κατ΄ επέκταση στο EBITDA του Ομίλου το α’ εξάμηνο 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, οφείλεται στη μείωση του μεταφορικού έργου ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου 2020 στην ελεύθερη διακίνηση επιβατών και οχημάτων κατά την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς και η συνεχιζόμενη επιβολή μειωμένου πρωτοκόλλου επιβατών, επέφεραν σημαντική μείωση στο μεταφορικό έργο του Ομίλου.

Συγκεκριμένα, το α’ εξάμηνο 2020 σημειώθηκε μείωση του μεταφορικού έργου σε ποσοστό 56% στους επιβάτες, 46,3% στα Ι.Χ. οχήματα και 15,6% στα φορτηγά οχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα δρομολόγια των πλοίων για το α’ εξάμηνο 2020 μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 33% (4.446 δρομολόγια το α’ εξάμηνο 2020 έναντι 6.683 δρομολογίων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Η επιβατηγός ναυτιλία είναι μεταξύ των κλάδων της οικονομίας που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία COVID-19. Η εξάπλωση της πανδημίας και τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της, κυρίως οι απαγορεύσεις στη διακίνηση των πολιτών, αποτελούν έκτακτες καταστάσεις, δεν μπορούν να προβλεφθούν και δημιουργούν συνθήκες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τη διοίκηση διότι επηρεάζουν το μεταφορικό έργο του Ομίλου.

Κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο των έκτακτων και συνεχώς μεταβαλλόμενων καταστάσεων, η διοίκηση με καθημερινή μελέτη των δεδομένων του μεταφορικού έργου, της εξέλιξης της πανδημίας καθώς και των μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία, υλοποιεί ενέργειες για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας, καθώς και τη μείωση και τον εξορθολογισμό των δρομολογίων των πλοίων, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη της την αναγκαιότητα διασφάλισης της εξυπηρέτησης και συνδεσιμότητας της νησιωτικής χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης