H Caixabank συμφώνησε να αγοράσει την κρατική Bankia έναντι 4,3 δισεκ. ευρώ, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία και στέλνοντας το μήνυμα ότι κερδίζουν έδαφος οι συγχωνεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν δυσκολίες.

Από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα με βάση το ενεργητικό, με μία συνολική αγοραία αξία μεγαλύτερη από 16 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρχουν ετήσιες εξοικονομήσεις ύψους 770 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγχώνευση έρχεται καθώς η κρίση του κορονοϊού ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εν μέσω αύξησης των «κόκκινων» δανείων και χαμηλών επιτοκίων – ρεκόρ.

Η ιταλική Intesa Sanpaolo εξαγοράζει την Unione di Banche Italiane και η ισπανική Sabadell βρισκόταν επίσης σε ανεπίσημες συζητήσεις για μία ενδεχόμενη συγχώνευση.

Η Caixabank και η Bankia δεν ανέφεραν σήμερα πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν ή πόσα καταστήματα θα κλείσουν, αλλά το βασικό συνδικάτο CCOO φοβάται μεγάλες περικοπές από την ενοποιημένη τράπεζα που έχει περισσότερα από 6.300 καταστήματα και πάνω από 51.000 εργαζόμενους στην Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία έχει περιγραφεί ως συγχώνευση, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία εξαγορά από την Caixabank, η οποία έχει σχεδόν τριπλάσια αγοραία αξία από τη Bankia και είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή με βάση το ενεργητικό.

Η Caixabank θα καταβάλει 0,6845 ευρώ για κάθε μετοχή της Bankia, αποτιμώντας την σε 1,41 ευρώ. Πρόκειται για μία τιμή κατά 20% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της Bankia στις 3 Σεπτεμβρίου, πριν γίνουν γνωστές οι συζητήσεις για συγχώνευση, ή 28% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων τριών μηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης