Ύστερα από ένα μήνα σκληρής μάχης η Takeda θα αποκτήσει τελικά τον έλεγχο της ευρωπαϊκής ανταγωνίστριάς της Shire, στη μεγαλύτερη έως τώρα εξαγορά από ιαπωνική εταιρεία στο εξωτερικό και ένα από τα κορυφαία deals του φαρμακευτικού κλάδου.

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλλει το ποσό των 49,01 δισ. στερλινών (62 δισ. δολάρια ή 66,56 δολάρια ανά μετοχή- με τα 30,33 δολάρια εξ αυτών σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Πρόκειται για μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, καθώς η Takeda είχε προθεσμία έως σήμερα να επισημοποιήσει την προσφορά της ή να αποσυρθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετοχές της Takeda παρουσίασαν άνοδο μεγαλύτερη του 4% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αν και έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 16% από τα τέλη Μαρτίου, όταν εκδήλωσε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για την βρετανική Shire, που έχει μεταφέρει την έδρα της στο Δουβλίνο.

Δημιουργείται η όγδοη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία με ετήσιες πωλήσεις 30 δισ. δολαρίων. Η Takeda, που μετράει 237 έτη ζωής, αποκτά πρόσβαση στις σημαντικές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και προσθέτει νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της.

Η σκληρή μάχη για την Shire, παρά τους οικονομικούς κινδύνους και αντιδράσεις εκ μέρους των επενδυτών, μαρτυρά ότι οι ιαπωνικές εταιρείες αναζητούν την ανάπτυξη εκτός της τοπικής αγοράς τους, που εμφανίζει στοιχεία, όπως έναν συρρικνούμενο πληθυσμό και, στην περίπτωση των φαρμακευτικών, μη ευνοϊκή κυβερνητική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης