Οι Citigroup, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase είναι μεταξύ των πέντε τραπεζών που συμφώνησαν να πληρώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόστιμα ύψους 1,07 δισ. ευρώ, για συμπαιγνία σε στρατηγική trading συναλλάγματος.

Η Citigroup δέχθηκε πρόστιμο 310,8 εκατ. ευρώ, η RBS θα πληρώσει 249,2 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο της JP Morgan ανέρχεται σε 228,8 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Barclays PLC δέχθηκε πρόστιμο 210,3 εκατ. ευρώ και η Mitshubishi UFJ Financial Group πρέπει να πληρώσει σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.

Η ρυθμιστική αρχή επεσήμανε πως traders δημιούργησαν δύο καρτέλ σε διαδικτυακά chatrooms, ανταλλάσσοντας εμπιστευτικές πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών που τους επέτρεπε να λάβουν αποφάσεις για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων, έχοντας πλεονέκτημα.

«Οι συναλλαγές spot ξένου συναλλάγματος είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, αξίας δισ. ευρώ κάθε μέρα» ανέφερε η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι αποφάσεις για τα καρτέλ στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί συμπαιγνιακή συμπεριφορά σε κανέναν κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών» υπογράμμισε.

Αν και υψηλά, τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των 1,3 δισ. ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τράπεζες πριν από πέντε χρόνια για τα επιτόκια Euribor και χαμηλότερα από την ποινή-ρεκόρ των 3,8 δισ. ευρώ για συμπαιγνία στις εταιρείες κατασκευής φορτηγών.

Η UBS Group γλύτωσε το πρόστιμο διότι ήταν η πρώτη που είπε στις Αρχές για τη συμπαιγνία. Η Credit Suisse κατηγορήθηκε ξεχωριστά για το ίδιο θέμα πέρυσι και το πρόστιμο θα ανακοινωθεί αργότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης