Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με τον κίνδυνο αποσύρσεων φαρμάκων από την αγορά να είναι ορατός. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες εταιρείες σκέφτονται να σταματήσουν να προμηθεύουν τον ΕΟΠΥΥ με καινοτόμα σκευάσματα, μετά το «λογαριασμό» του claw back και του rebate που ήρθε για το πρώτο εξάμηνο του 2018.    

Μόνο για  το πρώτο εξάμηνο του 2018 και μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν πάνω από το 70% της αξίας με την οποία τιμολογήθηκαν τα φάρμακα αυτά προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν ζητήσει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και με τον υπουργό Υγείας. Περιγράφουν την κατάσταση ως μη βιώσιμη για τις εταιρείες και επικίνδυνη για τους ασθενείς, ενώ επισημαίνουν πως με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα, η διατήρηση των φαρμάκων αυτών στην αγορά, καθίσταται πλέον αδύνατη. Ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε ένεση ρευστότητας και σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2019.

Το ύψος του claw back στη χώρα μας αποτελεί πανευρωπαϊκή αρνητική «πρωτιά» και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εάν δεν επανέλθει η φαρμακευτική δαπάνη σε ρεαλιστικά επίπεδα. Η φαρμακοβιομηχανία ζητά εξαίρεση των παραγώγων αίματος καθώς αποτελούν προσδιορισμένη και ανελαστική δαπάνη, επομένως δεν ευθύνονται για τις υπερβάσεις που καταγράφονται. Επίσης, ζητά εξαίρεση των εμβολίων και ένταξή τους στην πρόληψη.

Όσο παραμένει σε ισχύ το μέτρο του claw back, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει για τη δικαιότερη κατανομή του, την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών στη φαρμακευτική δαπάνη: μία κατηγορία για τα on-patent φάρμακα, μία για τα off-patent και τα γενόσημα μαζί, και μία για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816. Στόχος είναι κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εφόσον υπάρχει προϋπολογισμένο ποσό για κάθε κατηγορία το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, θα είναι πιο προβλέψιμο το περιβάλλον για τις εταιρείες και θα αποφεύγονται εκπλήξεις όπως αυτή που προέκυψε τώρα, με τις υποχρεωτικές επιστροφές σε ποσοστό άνω του 70% για τα φάρμακα της λίστας 1Α.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης