Στα 313,78 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος Ιούνιος 2021), αυξημένες κατά +12,54% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (ήταν 278,82 εκατ. ευρώ).  

– Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +4%
– Στην Κύπρο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +17%
– Στην Βουλγαρία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +18%
– Στην Ρουμανία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά + 35%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2021, βρίσκει τον Όμιλο JUMBO οικονομικά ισχυρό, με θετικό πρόσημο  στις πωλήσεις και με κερδοφορία που ξεπέρασε τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και του 2019.  Όλα αυτά ωστόσο πραγματοποιήθηκαν, μέσα σ’ ένα δύσκολο, δυσερμήνευτο και διαρκώς  μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόσο από υγειονομικής πλευράς, όσο και από την πλευρά  λειτουργικών και κοστολογικών δεδομένων.  

Η μικτή κερδοφορία του Ομίλου JUMBO, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανήλθε σε  166,52 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση +14,88% (144,95 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο  εξάμηνο του 2020) και το περιθώριο των μικτών κερδών του Ομίλου JUMBO διαμορφώθηκε  σε 53,07% ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 51,99% λόγω διαχείρισης των  αποθεμάτων.  

Κατά την ίδια περίοδο, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους συνέβαλε σημαντικά ώστε  τα Καθαρά Ενοποιημένα Κέρδη μετά από φόρους να διαμορφωθούν σε 67,18 εκατ. ευρώ έναντι των 49,81 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά +34,88%.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους κατά το πρώτο εξάμηνο του  2019 ήταν 64,13 εκατ. ευρώ.  

Τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του  ενεργητικού, διαμορφώθηκαν σε 755,45 εκατ. ευρώ από 665,15 εκατ. ευρώ κατά την  31.12.2020 λόγω και της μείωσης των αγορών κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό  διάστημα.  

Περίπλοκες συνθήκες στην τροφοδοτική αλυσίδα  

Παρά την εξαιρετικά θετική εικόνα των αποτελεσμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ως  αποτέλεσμα της αμυντικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε και ακολουθείται, οι πρωτόγνωρες  καταστάσεις συνθέτουν ένα πολύπλοκο πάζλ για δυνατούς λύτες.  

– Η συνεχιζόμενη άνοδος των πρώτων υλών και της ενέργειας με διψήφιο πρόσημο  καθώς και το κόστος μεταφοράς που στην περίπτωση των Jumbo έχει δεκαπλασιασθεί και παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα αποτελούν παράγοντες που  εκτοξεύουν την πίεση από την πλευρά του κόστους  

– Το κλείσιμο ή υπολειτουργία λιμανιών έστω και με ένα μόνο περιστατικό Covid-19,  επιβαρύνει την κατάσταση στην ήδη διαταραγμένη εφοδιαστική αλυσίδα. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αυξάνουν τις ελλείψεις προϊόντων ειδικά αυτών που η  φύση τους είναι αυστηρά εποχιακή.

Σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας με παραμέτρους που συνεχώς μεταβάλλονται,  για την Jumbo υπάρχουν δύο σταθερές για την πορεία της:  

1. Να μένει πιστή έναντι των μετόχων- συνεταίρων της διατηρώντας την πολιτική της για  διανομή μερίσματος κάθε χρόνο.  

2. Την διατήρηση που χαρακτήρα της Jumbo απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά την  σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν επιλέγοντας μέχρι και την άρνηση  επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.  
Οι επόμενες κινήσεις  

Αν και ο Όμιλος δεν έχει περικόψει τις επενδύσεις του, η έλλειψη προϊόντων, οδηγεί σε αναβολή  της λειτουργίας των νέων χώρων καταστημάτων και αποθηκών καθώς και της λειτουργίας του  ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.  

Εξαίρεση, αποτελεί το νέο ιδιόκτητο κατάστημα στην Craiova, στη Ρουμανία, όπου αναμένεται  να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2021 για το οποίο έχει ήδη προχωρήσει και στη στελέχωσή  του.  

Η μετάθεση της λειτουργίας των νέων χώρων, ενισχύει την εκτίμηση της διοίκησης ότι το 2021  θα είναι μία ακόμη χρονιά χωρίς δυνατή ανάπτυξη έναντι του υγιούς παρελθόντος.  

Για το 2022 και ιδίως κατά τους πρώτους μήνες η κατάσταση πιθανόν να χειροτερεύσει, προτού  ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης οδηγήσει την λειτουργία της αγοράς σε μία  κανονικότητα, υπάγοντας πολύ πιθανόν και το 2022 σε μία ακόμα από τις χαμένες χρονιές.  

Κατά την 30η Ιουνίου 2021 ο Όμιλος JUMBO αριθμούσε 80 καταστήματα 52 βρίσκονται στην  Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία 14 στη Ρουμανία. Επιπλέον, στην Ελλάδα και στην  Κύπρο λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr .  

Μέσω συνεργασιών, ο Όμιλος έχει παρουσία με 30 καταστήματα που φέρουν το σήμα JUMBO,  σε 6 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο).  

“Πράσινη” επενδυτική στρατηγική  

Ο Όμιλος JUMBO στα πλαίσια της πολιτικής του για Βιώσιμη Ανάπτυξη και εκμεταλλευόμενος  την ισχυρή του ρευστότητα συνεχίζει και επενδύει στην βελτίωση των κτηριακών του  εγκαταστάσεων στοχεύοντας στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από  την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.  

Πιο συγκεκριμένα:  
• το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμμα αντικατάστασης συμβατικών  λαμπτήρων φθορισμού με λαμπτήρες LED για 19 κτηριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και  Κύπρο.  
• το 2021 ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων  ιδιοκατανάλωσης σε 25 κτηριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο, με εγκατεστημένη  ισχύ που θα ξεπεράσει τα 8,4MWp.  

Η συνολική παραγωγή των συστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσει τις  12.593,3MWh ετησίως.

Με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται μια σημαντική εξοικονόμηση στις  εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) της τάξεως των 8.069 τόνων ετησίως.   

Ο καθαρός δανεισμός της Εταιρείας και του Ομίλου, ήτοι το σύνολο των υποχρεώσεων από μισθώσεις και  των δανειακών υποχρεώσεων μειωμένες κατά το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων και  λοιπών κυκλοφορούντων χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού χρησιμοποιείται από την  Διοίκηση της Εταιρείας και του Ομίλου ως δείκτης μέτρησης της ρευστότητάς τους

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης