Μετά τη Γερμανία και μερικές ημέρες πριν από την Ιταλία ή την Ευρωζώνη, η Γαλλία και η Ισπανία επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι οικονομίες τους γνώρισαν βαθιά ύφεση το 2020.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη Γαλλία συρρικνώθηκε έτσι κατά 8,3% το περασμένο έτος, ύστερα από αύξηση κατά 1,9% το 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ποσοστό συρρίκνωσης που δεν έχει καταγραφεί ξανά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά σε κάθε περίπτωση «καλύτερο» από αυτό που προέβλεπε η Insee και η Τράπεζα της Γαλλίας (-9%), ενώ η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 11%.

Η Γαλλία πράγματι άντεξε καλύτερα κατά το lockdown του Νοεμβρίου, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Στην Ισπανία, το ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 11% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η επίδοση αυτή συμβαδίζει με την πρόβλεψη της ισπανικής κυβέρνησης (-11,2%) , ενώ αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ήταν πιο απαισιόδοξη (-12,8%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομία κατέρρευσε την άνοιξη πριν ανακάμψει το καλοκαίρι αλλά η οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα η τουριστική, φρέναρε από την επιστροφή των υγειονομικών περιορισμών.

Η Ισπανία έκλεισε το 2020 με πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσθετους ανέργους, ειδικότερα στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων.

Στις 14 Ιανουαρίου, το Βερολίνο άνοιξε τον χορό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, ανακοινώνοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τη Γερμανία από το 2009, παρόλο που η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα επέστρεψε να περιοριστεί η ζημιά.

Σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της κατέγραψε αύξηση μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Η γειτονική της Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε από την πλευρά της την πρώτη μείωση (-2,3%) του ΑΕΠ της από το 1991, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία GUS.

Οι προοπτικές για το 2021 δεν είναι απαραίτητα ρόδινες.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Ζεσουά, οικονομολόγο του ινστιτούτου Rexecode, η Γαλλία θα δυσκολευτεί πολύ να πετύχει ανάπτυξη 6% το πρώτο τρίμηνο, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησή της.

Στη Γερμανία, το οικονομικό ινστιτούτο DIW εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε ένα ακόμα απαισιόδοξο μήνυμα, αναθεωρώντας προς τα κάτω στο 3% την πρόβλεψή του για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, συγκριτικά με 4,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Την επόμενη Τρίτη, τα άσχημα νούμερα μπορεί να έχουν συνέχεια με την δημοσιοποίηση των ετήσιων στοιχείων για το ΑΕΠ της Ιταλίας και της ευρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης