Η αεροπορική εταιρεία Emirates επιδιώκει την ακύρωση παραλαβής πέντε από τα οκτώ αεροσκάφη Α380 που πρόκειται να λάβει από την Airbus, με την εταιρεία αεροναυπηγικής ωστόσο να αρνείται καθώς τα εν λόγω αεροσκάφη βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συναρμολόγησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Emirates σχεδιάζει να παραλάβει τρία ακόμη διώροφα αεροσκάφη της Airbus, η κατασκευή των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί, πριν από το τέλος του οικονομικού έτους που λήγει τον προσεχή Μάρτιο, αλλά δεν θέλει να πάρει τα υπόλοιπα πέντε, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Airbus από την πλευρά της αρνείται επισημαίνοντας ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται ήδη στην τελική φάση συναρμολόγησης και αντιπροτείνει στον αερομεταφορέα την αναβολή των παραδόσεων των νέων αεροσκαφών ή και των πληρωμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Emirates περιορίστηκε να απαντήσει ότι παραμένει «σε διάλογο με την Airbus» σχετικά με τις απαιτήσεις του στόλου της και δεν σχολιάζει εμπορικές συζητήσεις, ενώ η Airbus αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τους πελάτες της είναι εμπιστευτικές.

Σημειώνεται ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, με την Emirates να είναι από τις πλέον εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη πτώση της αγοράς καθώς έχει οικοδομήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο με επίκεντρο το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αερομεταφορέας διαθέτει ήδη 115 A380 και σχεδίαζε να τα χρησιμοποιήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η άρνηση εκτέλεσης των συμβάσεων για τα A380 από την Emirates, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Airbus, θα έχει πάντως σημαντικό κόστος για τον αερομεταφορέα, αφού να ενεργοποιήσει κυρώσεις έως και 70 εκατ. δολαρίων για κάθε αεροσκάφος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, η Emirates εξετάζει επίσης την επιτάχυνση της απόσυρσης ορισμένων αεροσκαφών A380, όπως ανέφερε το Bloomberg την Κυριακή, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τον στόλο της έως και κατά 65 αεροσκάφη, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο σκοπεύει να περικόψει έως και 30.000 θέσεις εργασίας ή το 30% του εργατικού δυναμικού της, σύμφωνα με το Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης