Η επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησε στην εκ νέου ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, η οποία θα αναδείξει την Ελλάδα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Η Ελληνικός Χρυσός, θέλοντας να ανταποκριθεί άψογα στο έργο της, ενεργοποιεί το Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-2024, ο οποίος περιλαμβάνει τις δράσεις που θα αναπτύξουν την επιχείρηση, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα σημαντικά οφέλη της επένδυσης για την απασχόληση, το περιβάλλον και την κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης προβλέπει σημαντικές κεφαλαιακές επενδύσεις, για τον λειτουργικό μετασχηματισμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων-ορόσημων για το Μεταλλείο στις Σκουριές. Επιπλέον, 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε Κοινωνικές Επενδύσεις, με στόχο την ευημερία και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η Ελληνικός Χρυσός προχωρά σχεδιάζει εμβληματικά αναπτυξιακά έργα, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας, κάτι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ντόπιο πληθυσμό, στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν στη για τη χώρα μας. Βάσει των εκτιμήσεων της Ελληνικός Χρυσός, ειδικά στις Σκουριές, θα προστεθούν 1.000 νέες θέσεις ήδη από το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στρατηγικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ώστε η ανάπτυξη και η λειτουργία των δραστηριοτήτων μας να γίνει με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold.

 Εκπαίδευση εργαζομένων και κατοίκων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με στόχο να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό της, εν όψει της λειτουργίας του νέου Μεταλλείου στις Σκουριές, καθώς και ευρύτερα τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα, η Ελληνικός Χρυσός  θα δημιουργήσει στο Στρατώνι ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης.

Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία αλλά και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, ώστε να ανταποκριθούν με άνεση στα νέα δεδομένα της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Άλλωστε, το Μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής, ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT – Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). 

Η Ελληνικός Χρυσός, παραμένοντας προσηλωμένη στη δέσμευσή της για Υπεύθυνη Μεταλλευτική Δραστηριότητα, ενσωματώνει πλήρως σε όλους τους τομείς των Μεταλλείων της ένα ολοκληρωμένο σύνολο προτύπων ESG, στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας «SIMS», το οποίο διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα και πρότυπα, υποσχόμενη έναν συνεχή διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα πρόσωπα.

Το νέο, εξελιγμένο Μεταλλείο των Σκουριών

Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το Μεταλλείο των Σκουριών μοναδικό στο είδος του και ποιες είναι οι εξελιγμένες τεχνολογίες που ακολουθεί; 

Βάσει του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη 2021-2024,ξεκινούν προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, για την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Όπως προειπώθηκε, οι Σκουριές θα είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό μεταλλείο, με State-of-the-heart σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες θα επιτρέπουν την απομακρυσμένη εξόρυξη.

Μάλιστα σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η Ελληνικός Χρυσός προχωράει άμεσα σε μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ για την ανέγερση 3 κτιρίων με τα οποία θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, που αποτελεί κομβική υποδομή για την παραγωγική διαδικασία. Στο Μεταλλείο των Σκουριών, θα επενδυθούν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή και τη λειτουργία του, από τις οποίες θα προκύψουν 1.300 νέες θέσεις εργασίας. 

Μερικές από τις πρώτες -περίπου 900- θέσεις εργασίας θα αφορούν στις κατασκευές. Παράλληλα, προχωρούν ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας με εγκατάσταση συστήματος 4G και εξελιγμένων εφαρμογών, που θα αυξήσουν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν τη διαχείριση νερού και ενέργειας στα υπόγεια.

Οι προπαρασκευαστικές κατασκευές θα προχωρήσουν με ίδια κεφάλαια της Eldorado Gold, της «μητρικής» εταιρείας στην οποία ανήκει ως θυγατρική η Ελληνικός Χρυσός. Ωστόσο, εξελίσσονται οι διαδικασίες για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στο έργο. Μάλιστα, υπάρχει ήδη ενεργό ενδιαφέρον από τράπεζες και επενδυτές σε Αμερική και Ευρώπη, ενώ η Eldorado Gold έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και για την ενίσχυση της ρευστότητας. Παρότι, όμως, η Eldorado Gold αναζητά στρατηγικό συνεργάτη, που θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα, η Ελληνικός Χρυσός θα διατηρήσει το management.

Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι η Ελληνικός Χρυσός είναι μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μόλυβδου και ψευδαργύρου, με έδρα την Αθήνα, η οποία από το 2003 μέχρι και σήμερα αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. 

Από το 2012 λειτουργεί ως θυγατρική της Eldorado Gold Corporation, μίας καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας με 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης