Η λίστα Forbes για το 2021 είναι αποκαλυπτική. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε όλους τους δισεκατομμυριούχους Έλληνες. Για πρώτη όμως φορά φέτος ακούμε πως η μεγαλύτερη περιουσία που ανήκει σε ελληνικά χέρια αφορά μια γυναίκα η οποία είχε την τύχη να συναντήσει στη ζωή της έναν Εβραίο -συριακής καταγωγής αλλά με λιβανέζικες προεκτάσεις- που έκανε την τύχη του στη Βραζιλία και τον οποίο συνάντησε στην Ελβετία.

Πρόκειται για τη Βίκυ Σάφρα, σύζυγο του Ιωσήφ Σάφρα, ο οποίος πέθανε πάμπλουτος έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του τρεις τράπεζες. Οι πιο γνωστές είναι η Banco Safra του Σάο Πάολο και η Safra National Bank of New York.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Ιωσήφ Σάφρα με τη σύζυγό του Βίκυ Σάφρα

O Ιωσήφ Σάφρα πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε η περιουσία του υπολογιζόταν στα 22,8 δισ. δολάρια. Ήταν μέχρι τον θάνατό του ο 52ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη Βραζιλία.

Ο Ιωσήφ Σάφρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βηρυτό από οικογένεια Σεφαραδιτών Εβραίων που καταγόταν από το Χαλέπι της Συρίας. Οι ισπανόφωνοι Εβραίοι της οικογένειάς του άρχισαν να ασχολούνται με τις τράπεζες από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με κέντρα το Χαλέπι, τη Βηρυτό, την Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά (τρεις γιους και μια κόρη) και όλοι ασχολούνται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Aποχωρήσεις και νεοεισερχόμενοι στη λίστα

Οι επενδυτές του τομέα της τεχνολογίας αρχίζουν να κυριαρχούν στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η σύγκριση των δεδομένων του τρέχοντος έτους με στοιχεία πέντε χρόνια πριν (2016) δείχνει μια σαφή μετατόπιση από τις παραδοσιακές βιομηχανίες και τα διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια προς ένα στοίχημα για νέες τεχνολογίες.

Παρόλο που πριν από πέντε χρόνια στους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο -σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes- περιλαμβάνονταν μόνο ο Bill Gates (1) και ο Jeff Bezos (5), στο φετινό TOP5 μόνο ένα άτομο δεν προέρχεται από τον κλάδο της τεχνολογίας – ο Bernard Arnault, που ελέγχει την πολυτελή μάρκα Louis Vuitton.

Στο top10, οι «τεχνολόγοι» έχουν καταλάβει επτά θέσεις σε σύγκριση με τις τέσσερις θέσεις πριν από πέντε χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάλυσης για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο του συγκεκριμένου κλάδου που πραγματοποίησε η BCM-Begin Capital Markets.

Τέσσερις ελληνικές παρουσίες

Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την τεχνολογική τάση. Υπάρχουν τέσσερις από αυτούς στην κατάταξη του Forbes.

Την υψηλότερη θέση κατέχει η Βίκυ Σάφρα (339η θέση) με 7,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η Σάφρα κληρονόμησε την περιουσία της από τον πρώην σύζυγό της, τον Βραζιλιάνο τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα.

H Βίκυ Σάφρα βρίσκεται στην 339η θέση της λίστας Forbes

Άλλοι τρεις Έλληνες έγιναν πλούσιοι χάρη στις καλλιτεχνικές τους συλλογές (Φίλιππος Νιάρχος, 1.111η θέση) ή την εξόρυξη ορυκτών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου (Αριστοτέλης Μυστακίδης, 1.362η θέση, και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένειά του, 2.141η θέση).

Τεχνολογικοί μάγοι σαν «λαγωνικά»

Η κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη έχει αλλάξει αρκετά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η θέση του Bill Gates ως του πλουσιότερου άνδρα στη Γη είναι αδιαμφισβήτητη, πριν από πέντε χρόνια άρχισε «να νιώθει την ανάσα» άλλων επιχειρηματιών που έχτισαν την επιτυχία τους στον τομέα της τεχνολογίας.  
Ωστόσο, το 2016 ο ιδρυτής του τεχνολογικού γίγαντα Microsoft ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης δισεκατομμυριούχων.

Εκείνη την εποχή, το Forbes υπολόγισε την περιουσία του Gates στα 75 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Στην πέμπτη θέση της λίστας βρισκόταν ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο οποίος ήταν κατά περίπου 30 δισ. δολάρια ΗΠΑ πίσω από τον Gates.

O Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

Στους έξι δισεκατομμυριούχους του χώρου της τεχνολογίας που βρίσκονταν μεταξύ των κορυφαίων  είκοσι το 2016 ήταν επίσης ο Mark Zuckerberg (44,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ), ο Larry Ellison (43,6) και οι συνιδιοκτήτες της Google Larry Page (35,2) και Sergey Brin (34,4).

Μεταξύ των είκοσι πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο βρίσκονταν ένας από τον χρηματοοικονομικό και επενδυτικό τομέα, ο Warren Buffet, και έξι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μόδας και λιανικής. Ο τομέας της ψυχαγωγίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η παραγωγή ακινήτων και μπίρας είχαν επίσης τους εκπροσώπους τους στους πρώτους είκοσι.

Σήμερα, η τεχνολογία κυριαρχεί απόλυτα στις κατατάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη. Εννέα δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο της τεχνολογίας εμφανίστηκαν στους πρώτους είκοσι. Ο πλουσιότερος άνθρωπος είναι ο Jeff Bezos, με τον πλούτο του να εκτιμάται σε 177 δισ. δολάρια από το Forbes. Ο Bezos κατάφερε να αυξήσει τα περιουσιακά του στοιχεία σχεδόν κατά τέσσερις φορές σε διάστημα πέντε ετών.

Ωστόσο ο απόλυτος τεχνολογικός κομήτης είναι ένας άνθρωπος που ουσιαστικά κανείς δεν ήξερε πριν από δέκα χρόνια. Ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, μόνο στα όνειρά του θα μπορούσε να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις. Πέρυσι κατέλαβε «μόλις» την 31η θέση στη λίστα του Forbes.

O Elon Musk της Tesla έπεται στη δεύτερη θέση

Φέτος, είναι ο δεύτερος με 26 δισ. δολάρια πίσω από τον Jeff Bezos. Μιλάμε για τον Elon Musk, του οποίου το όνομα συνδέεται με δύο διάσημες εταιρείες που μπορούν αναμφισβήτητα να καταταχθούν μεταξύ των βασικών τεχνολογικών παικτών: την εταιρεία αυτοκινήτων Tesla και τον κατασκευαστή διαστημικών σκαφών SpaceX.

Πότε θα αντικαταστήσει ο Musk τον Bezos;

Ο πλούτος του Musk αυξήθηκε από 24,6 σε 151 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνευ προηγουμένου αύξηση των μετοχών της Tesla. Πέρυσι, μία μετοχή θα μπορούσε να αγοραστεί για περίπου 145 δολάρια ΗΠΑ, ενώ σήμερα η τιμή της είναι πάνω από 730 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου πέντε φορές υψηλότερη. Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εισήγαγε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης υποδομής ηλεκτρονικών οχημάτων, έδωσε επιχειρήματα σε όλους όσους πιστεύουν σε μια γρήγορη αλλαγή στον θρόνο.

Ωστόσο η Amazon του Bezos δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει εύκολα. Σήμερα η Amazon δεν είναι πλέον ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αφού έχει εισέλθει στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και φαρμακευτικών προϊόντων. Και οι δύο αυτοί τομείς είναι σχετικά ελπιδοφόροι, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης