Η Attica Bank επικεντρώνει πλέον στις τραπεζικές δραστηριότητες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, 15:21
Η Attica Bank επικεντρώνει πλέον στις τραπεζικές δραστηριότητες
Με μια μεγάλη εκδήλωση στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, στην οποία συμμετείχαν περίπου 580 πελάτες της Attica Bank από την Περιφέρεια Αττικής, η διοίκηση της τράπεζας ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία τον κύκλο επαφών που εγκαινίασε και πραγματοποίησε με τα καταστήματα όλων των Περιφερειών της χώρας.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συναντήσεις αυτές έχουν καταγραφεί και θα αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στην προσπάθεια που καταβάλλει η Attica Bank, προκειμένου από τη μία να έρθει πιο κοντά στους πελάτες της και από την άλλη να οργανώσει το πλάνο αναδιάρθρωσής της, προς όφελος πελατών και μετόχων της.

Κατά τη σημερινή εκδήλωση-συνάντηση στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, μίλησαν προς τους εκατοντάδες πελάτες της τράπεζας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης, εκτενή αποσπάσματα των οποίων ακολουθούν στη συνέχεια.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: «Η Attica Bank συνεχίζει την πορεία της προς το μέλλον με σιγουριά, πρωτοπορία και παραγωγικότητα».

Ο πρόεδρος της Αttica Bank σκιαγράφησε τις συνθήκες που επικρατούν στον διεθνή στίβο και κατέγραψε τις αβεβαιότητες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. ανέφερε ότι το μέλλον τους εξαρτάται από τη βούληση να προχωρήσουν γρήγορα στην αναδιάρθρωσή τους.

Ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε ότι οι προτάσεις Μακρόν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία θα δυσκολέψει τις επερχόμενες συζητήσεις, αναφέροντας ειδικότερα ότι η μονοσήμαντη δημοσιονομική πειθαρχία καταδικάζει σε στασιμότητα την οικονομία της Ευρωζώνης και δεν αποτρέπει μελλοντικές επικίνδυνες κρίσεις.

-Για το εθνικό οικονομικό περιβάλλον ο πρόεδρος της Attica Bank, αφού ανέφερε τις θετικές εξελίξεις με την αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, εστίασε ιδιαίτερα στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, όπου καταγράφηκε τον Μάιο το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (21,7%) της τελευταίας πενταετίας.

-Για τις εξελίξεις και τις προοπτικές μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch) αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας κα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ η χώρα για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια επανήλθε επιτυχώς στις αγορές με κοινοπρακτικό ομόλογο, στρατηγική την οποία πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον με στοχευμένες εκδόσεις.

-Για τη συνέχιση της θετικής αναπτυξιακής πορείας, όπως τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, είναι πολύ σημαντικό, μεταξύ άλλων, να επιτευχθούν:
• Γρήγορα κλεισίματα των μελλοντικών αξιολογήσεων.
• Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
• Αυστηρή εφαρμογή των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων επίλυσης εξωδικαστικών διαφορών και πτωχευτικού δικαίου.
• Επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης άσκησης ποιότητας ενεργητικού AQR των συστημικών τραπεζών από την ECB.
• Επιτάχυνση της αναμόρφωσης του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου.
• Περαιτέρω μείωση ή και εξάλειψη των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.
• Προβλέψεις για επαρκή σαφήνεια στο συμφωνημένο πλαίσιο μεσο-μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους.
• Μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, μέσω εξαγωγών και επενδύσεων.
• Ενίσχυση των κλάδων της ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως τουρισμός, ενέργεια, τυποποίηση και μετασχηματισμός αγροτικών προϊόντων, νέες τεχνολογίες, καθώς και των εταιρειών εντάσεως εργατικού δυναμικού.

-Για τον τραπεζικό τομέα ο κ. Ρουμελιώτης έθεσε ως την πλέον σημαντική πρόκληση το γεγονός ότι το πιστωτικό σύστημα της χώρας, εκτός των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των επιδοτήσεων, πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί μέσω των χρηματοδοτήσεων, μετά την άρση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της τράπεζας τόνισε ότι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου των ΝPEs θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μείωσης του συνόλου των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) από 105,8 δις τον Δεκέμβριο του 2016 σε 66,7 δις τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά και στον εκσυγχρονισμό, αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του παραγωγικού τομέα της χώρας και στην προσέλκυση νέων εγχώριων και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

-Για τη θέση και τις προοπτικές της Attica Bank, ο πρόεδρος της τράπεζας χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο γεγονός που δρομολογήθηκε εντός του εξαμήνου και υλοποιήθηκε στις 07/08/2017 τη μεταβίβαση, μέσω τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ποσού 1.331,2 εκατ. Ευρώ, με ταυτόχρονη κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της αύξησης του 2015 με 70 εκατ. ευρώ.

Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, ενώ ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET 1) παραμένει σε υψηλά επίπεδα και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αγγίζει τα επίπεδα του 15%.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, η επόμενη άμεση πρόκληση που η διοίκηση της Τράπεζας αντιμετωπίζει είναι η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

Η διοίκηση της Τράπεζας εξετάζει πλήθος σεναρίων, με πρόσληψη προς τούτο του διεθνούς οίκου Rothschild και αναμένει τη σχετική εισήγηση χωρίς να έχει λάβει καμία τελική απόφαση μέχρι σήμερα.

Η Attica Bank θα ανταποκριθεί άμεσα και με συνέπεια στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με εμπιστοσύνη στους μετόχους και πελάτες της, η Attica Bank μέσα σε ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της προς το μέλλον με σιγουριά, πρωτοπορία και παραγωγικότητα.

Θεόδωρος Πανταλάκης: Επικεντρωνόμαστε στις τραπεζικές δραστηριότητες που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα- δημιουργούμε εξειδικευμένα επιχειρηματικά κέντρα

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης αρχικά επεσήμανε ότι η Attica Bank αντιμετώπισε αποτελεσματικά και με ταχύτητα προβλήματα που απασχολούν όλο τον κλάδο, αποδεικνύοντας ότι το μέγεθός της δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο στην ανάπτυξή της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήταν υπερβολικό να δηλώσουμε ότι μέχρι στιγμής η Attica Bank είναι η μόνη τράπεζα που έχει επιτύχει μέσω ενός καινοτόμου σχήματος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων..», συναλλαγή της οποίας «η δομή και η τεχνική της έχουν αναγνωρισθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο από τα θεσμικά όργανα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι η χρήση τους και από άλλες τράπεζες μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Στη συνέχεια ο κ. Πανταλάκης ανέλυσε διεξοδικά τα οφέλη από την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1, 3 δισ. Και στάθηκε ιδιαίτερα στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου στις αρχές του 2018.

Αναφορικά με το πώς θα επιδιώξει η Attica Bank την ανάπτυξή της ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι «είμαστε απολύτως σαφείς: Η Attica Bank του αύριο δεν στοχεύει και δεν επιζητεί να ανταγωνισθεί το μοντέλο των συστημικών τραπεζών. Μετασχηματίζουμε τη δομή, τα συστήματα και τη λειτουργία της τράπεζας, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες εξελίξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, μας επιτρέπει να πούμε ότι η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται ανάμεσα στις πρωτοπόρες τράπεζες στην πορεία προσαρμογής προς αυτήν την κατεύθυνση. Η τράπεζα έχει αποφασίσει και υλοποιεί με την επικέντρωσή της στις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες που θεωρεί ότι έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα…».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, 16:40