Με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, πώληση και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ θα μετατραπεί σε πράσινη εταιρεία και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 57% ως το 2022, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανήγγειλε επιχειρηματική συνεργασία της ΔΕΗ με εταιρεία του χώρου των ανανεώσιμων πηγών ενώ μίλησε συγκεκριμένα για κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού, Ισχύος 200 μεγαβάτ, στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ είναι σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού ισχύος 150 μεγαβάτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις για την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030, με στόχο να κατακτήσει την πρώτη θέση στα φωτοβολταϊκά και την γεωθερμία και την τρίτη στα αιολικά.

Σημείωσε δε, ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση τέτοιων πρότζεκτς σε αντίθεση με την συμβατική παραγωγή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν funds που δεν συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του διεθνούς ομολόγου της ΔΕΗ εξαιτίας της ύπαρξης λιγνιτικής παραγωγής (νωρίτερα η ΔΕΗ με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P ανήγγειλε ότι σχεδιάζει έξοδο στις αγορές).

«Οι ανανεώσιμες πηγές θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, όπως στο παρελθόν ήταν η συμβατική παραγωγή και τα δίκτυα» ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Πρόσθεσε ακόμη, ότι τα νησιά που διασυνδέονται, προσφέρονται κατά προτεραιότητα για την ηλεκτροκίνηση και την μετατροπή τους σε «πράσινα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής Οικονομικών του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει ρεαλισμός στον ενεργειακό σχεδιασμό και να δοθεί προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Όπως είπε, η λιγνιτική παραγωγή δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη μία στιγμή στην άλλη για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και ασφάλειας εφοδιασμού, ενώ για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών χρειάζονται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων – κάτι που απαιτεί χωροταξικές και θεσμικές παρεμβάσεις.

Σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι πολύ πιο πράσινη, τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στις μεταφορές, τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε ότι ως το 2031 θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, τόνισε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός δίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο, τα δίκτυα και τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος, αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες βάσης, με λιγνίτη και φυσικό αέριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Στέφανος Οκταποδάς, σημείωσε ότι η καλύτερη διαχείριση του δικτύου με χαμηλότερο κόστος θα περάσει στους χρήστες και τον τελικό καταναλωτή, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει η νομοθεσία σε ορισμένους τομείς, όπως οι προμήθειες και οι προσλήψεις.

Ο Ιωάννης Αράπογλου, πρόεδρος της Gastrade που αναπτύσσει την πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε τέλος, ότι οι εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και ο ανταγωνισμός στον τομέα του φυσικού αερίου, θα φέρουν χαμηλότερο κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού.

Τόνισε επίσης, ότι το υγροποιημένο αέριο είναι η μοναδική εναλλακτική λύση που επιτρέπει πολλαπλές πηγές προμήθειας από νέες πηγές, όπως οι ΗΠΑ. Στόχος είναι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού ως το τέλος του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης