Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ασκεί αγωγή σε βάρος της Volkswagen (VW) και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Μάρτιν Βίντερκορν για το σκάνδαλο με τις παραποιημένες δοκιμές ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κάνοντας λόγο για «μαζική εξαπάτηση» των Αμερικανών επενδυτών.

Η VW βρέθηκε να χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό για να χειραγωγήσει τις αμερικανικές δοκιμές ρύπων το 2015, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις για τη χρήση κινητήρων ντίζελ, σε μια υπόθεση που της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 29 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρυθμιστικές αρχές και επενδυτές υποστηρίζουν ότι η VW θα έπρεπε να τους είχε ενημερώσει νωρίτερα για τις διαστάσεις του σκανδάλου, ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι δεν ήταν σαφές ότι θα αντιμετώπιζε δισ. δολάρια σε πρόστιμα και χρηματικές ποινές, καθώς άλλοι κατέβαλαν πολύ μικρότερα ποσά για παρόμοια αδικήματα.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε χθες η SEC, από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, η VW εξέδωσε ομόλογα και τιτλοποιημένα χρεόγραφα (asset-backed securities) άνω των 13 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αγορές σε μια περίοδο κατά την οποία τα ανώτερα στελέχη γνώριζαν ότι περισσότερα από 500.000 αμερικανικά οχήματα ντίζελ υπερέβησαν κατά πολύ τα νόμιμα όρια για τις εκπομπές οχημάτων.

Η VW «εξασφάλισε οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εκδίδοντας τίτλους σε πιο ελκυστικές τιμές για την εταιρεία», ανέφερε η SEC, προσθέτοντας ότι «κατ’ επανάληψη είπε ψέματα και παραπλάνησε τους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός παράνομου σχεδίου να πουλήσει τα υποτιθέμενα ‘καθαρά’ αυτοκίνητα ντίζελ και δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων κι άλλων τίτλων στις ΗΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αγωγή που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο ζητείται να απαγορευτεί στον Βίντερκορν να αναλάβει τη θέση στελέχους ή διευθυντή σε εισηγμένη αμερικανική εταιρεία και να ανακτηθούν τα «παρανόμως αποκτηθέντα κέρδη» μαζί με τα χρηματικά πρόστιμα και τους τόκους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης