«Βουτιά» της τάξης του 65% σε ετήσια βάση στα προ φόρων κέρδη της ανακοίνωσε η HSBC για το α’ εξάμηνο του 2020, καθώς η τράπεζα «έβαλε στην άκρη» κεφάλαια για την πιθανότητα απωλειών από δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τράπεζα, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη σε επίπεδο assets, ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων της τάξης των 4,32 δισ. δολ. το α’ εξάμηνο, έναντι 12,41 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι, κατώτερα των εκτιμήσεων για κέρδη 5,69 δισ. δολ. που είχε παρουσιάσει η ίδια η HSBC στους αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έσοδα της τράπεζας υποχώρησαν κατά 9% στα 26,7 δισ. δολ. στο ίδιο διάστημα. Οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα λίγο χαμηλότερα, στα 26,41 δισ. δολ.

Η μετοχή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε περί το 4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο CEO του ομίλου, Noel Quinn, διευκρίνισε ότι η τράπεζα «επηρεάστηκε από την πανδημία Covid-19, τα μειούμενα επιτόκια, το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο και τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας στην αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε επίσης στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και την Κίνα ως πρόκληση για την τράπεζα μακροπρόθεσμα.

Πιο αναλυτικά:

– Οι προβλέψεις για πιθανές αθετήσεις πιστώσεων αυξήθηκαν στα 6,9 δισ. δολ. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του αρνητικού οικονομικού outlook.

-Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου, μέτρο της κερδοφορίας του δανεισμού, διαμορφώθηκε σε 1,43% – μειωμένο κατά 18 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι λόγω της διεθνούς τάσης μείωσης των επιτοκίων.

– Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση στα 16,53 δισ. δολ.

Από τις αρχές του έτους, οι μετοχές της HSBC στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου έχουν σημειώσει πτώση άνω του 40%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης