Κέρδη μειωμένα κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατέγραψε στο γ΄τρίμηνο του 2020 η μεγαλύτερη -από άποψη assets- τράπεζα της Ευρώπης, η βρετανική HSBC, η οποία ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων της τάξης των 3,07 δισ. δολαρίων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Την αντίστοιχη περίοδο, πέρυσι, τα κέρδη της τράπεζας είχαν διαμορφωθεί στα 4,84 δισ. δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέρδη γ΄ τριμήνου κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών για 2,07 δισ. δολ., τις οποίες είχε συλλέξει και δημοσιοποιήσει η ίδια η τράπεζα.

Τα έσοδα της HSBC διαμορφώθηκαν στα 11,93 δισ. δολ., μειωμένα κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν.

Η τράπεζα, παραδοσιακά προτιμώμενη από τους επενδυτές για τα σταθερά μερίσματα τα οποία απέδιδε, έχει σταματήσει τις σχετικές πληρωμές, καθώς οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν τις εμπορικές τράπεζες να διατηρήσουν κεφάλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο ειδικά, η τράπεζα «έβαλε στην άκρ» άλλα 785 εκατ. δολάρια για πιθανές απώλειες από δάνεια που θα «κοκκινήσουν», διαμορφώνοντας τις προβλέψεις για το πρώτο 9μηνο του 2020 στα 7,64 δισ. δολ. Η τράπεζα εκτιμά ότι ότι οι συνολικές προβλέψεις για το 2020 θα κινηθούν στο χαμηλότερο κομμάτι του φάσματος των 8 έως 13 δισ.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου, το οποίο μετρά την καθαρή κερδοφορία, διαμορφώθηκε στο 1,2% στο τρίμηνο – μειωμένο κατά 13 μονάδες βάσης από το προηγούμενο τρίμηνο και 36 μονάδες βάσης σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επαρκείας Tier 1 διαμορφώθηκε στο 15,6%, έναντι 15% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η μετοχή της HSBC στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σημείωσε μίνι άλμα 5%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η τράπεζα ανέφερε τέλος ότι θα εξετάσει τη διανομή ενός «συντηρητικού μεγέθους» μερίσματος για το σύνολο του 2020. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο του 2021.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης