Με επιστροφή ρευστού στους μετόχους προσπαθεί η Glencore να στηρίξει τη μετοχή της και να καθησυχάσει τους επενδυτές, μετά τις αναταράξεις, που προκάλεσε η είδηση ότι μπαίνει στο μικροσκόπιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς.

Ο κολοσσός εξόρυξης και εμπορίας πρώτων υλών- ένας από τους σημαντικότερους παίχτες στην αγορά εμπορευμάτων- ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους έως και 1 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει να φανεί εάν αυτό θα είναι αρκετό να επαναφέρει την ηρεμία τουλάχιστον έως ότου γίνουν περισσότερες πληροφορίες γνωστές για την υπόθεση, που αφορά τις δραστηριότητες της Glencore στη Νιγηρία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Βενεζουέλα την τελευταία δεκαετία.

Η έρευνα έσβησε περί τα 5 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Glencore στο πιο πρόσφατο κεφάλαιο της περιπέτειας, που βιώνει η εταιρεία εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Οι δραστηριότητές της στο Κονγκό, όπου διαχειρίζεται τεράστια ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου, βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο, ενώ η εταιρεία φέρεται να αντιμετωπίζει έρευνα και από τις βρετανικές εισαγγελικές αρχές για τη συνεργασία της με τον δισεκατομμυριούχο Νταν Γκέρτλερ, στενό φίλο του προέδρου του Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Wall Street Journal

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης