Στην αναβάθμιση της Eurobank στη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας “CCC+” από “CCC” προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με θετικό μάλιστα outlook.

Στην έκθεσή της, της 28ης Μαΐου, η Fitch σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τον επιταχυνόμενο ρυθμό μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων  της(NPEs), γεγονός που την καθιστά την τράπεζα με τον χαμηλότερο λόγο NPEs προς τον συνολικό όγκο δανείων στην Ελλάδα.
Συμπληρώνει ωστόσο ότι ο λόγος παραμένει υψηλός για τα ευρωπαϊκά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, ενώ συμπληρώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 η Eurobank έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), ενώ και η εισροή καταθέσεων κινείται με βελτιούμενους ρυθμούς.

Το θετικό outlook αντανακλά, τέλος, την εκτίμηση ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας θα βελτιωθεί ουσιωδώς εντός του επόμενου έτους/διετίας, μειώνοντας την πίεση στα κεφάλαιά της και τελικώς ενισχύοντας έτσι τελικά τους ρυθμούς αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας.

H Fitch υπενθυμίζει ότι ο στόχος της για τον δείκτη των NPEs είναι το 16% έως τα τέλη του 2019 και μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2021, δηλαδή ο πλέον φιλόδοξος μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης