ΕΡΓΟΣΕ: Σε διαγωνισμό για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στην Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 16:33
ΕΡΓΟΣΕ: Σε διαγωνισμό για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στην Τουρκία

Στον διαγωνισμό επίβλεψης κατασκευής του σιδηροδρομικού τμήματος μεταξύ του Çerkezköy και του Kapıkule στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Halkalı-Kapıkule στην Τουρκία συμμετέχει η ΕΡΓΟΣΕ.

Η ελληνική εταιρεία συμμετέχει σε μία από τις οκτώ μεγάλες κοινοπραξίες που έχουν προεπιλεγεί για τη Β΄ φάση του διαγωνισμού. Στην κοινοπραξία της ΕΡΓΟΣΕ συμμετέχουν η γερμανική εταιρία συμβούλων Obermeyer Planen + Beraten GmbH, αλλά και δύο τουρκικές εταιρείες, η BCT Inşaat Mimarlik Mühendislik A.Ş. και η θυγατρική της Obermeyer στην Τουρκία, Optim Obermeyer Proje Teknik Bilgi İşlem Merkezi A.Ş.

Ο προϋπολογισμός τού εν λόγω διαγωνισμού είναι 31.015.400 ευρώ και αφορά στην επίβλεψη κατασκευής σιδηροδρομικού έργου μήκους 153 χιλιομέτρων, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, χρηματοδοτείται δε από ευρωπαϊκά κονδύλια (EuropeAid/139353/IH/SER/TR).

Η γραμμή υψηλών ταχυτήτων (200 χλμ./ώρα) ξεκινά από το Halkali στη θάλασσα του Μαρμαρά, διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, στο Kapikule, όπου και συνδέεται με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρόμων. Ως πιθανή ημερομηνία εκκίνησης του έργου εκτιμάται ο Μάιος 2019, ενώ η προβλεπόμενη διάρκεια κατασκευής του είναι τέσσερα έτη με επιπλέον ένα έτος για την παραλαβή του έργου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΓΟΣΕ, η ένωση αυτών των εταιρειών έγινε με γνώμονα την απόλυτη οικονομοτεχνική επάρκεια της Κοινοπραξίας, η οποία βασίζεται στο υψηλό επίπεδο εξειδικευμένης εμπειρίας της ΕΡΓΟΣΕ, στην επιτυχημένη διαχείριση έργων της Obermeyer, αλλά και στην ενεργοποίηση τοπικού (τουρκικού) τεχνικού προσωπικού μέσω των δύο τουρκικών εταιρειών που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία.

Η ΕΡΓΟΣΕ κατέχει κορυφαία τεχνογνωσία στους σιδηροδρόμους, έχοντας ολοκληρώσει πολλά και σύνθετα σιδηροδρομικά έργα υψηλών ταχυτήτων για περισσότερα από 20 χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (πχ Μαυροβούνιο, Αλβανία).

Ειδικότερα, για τα έργα του εξωτερικού, έχει εκτελέσει ήδη με απόλυτη επιτυχία την ολοκλήρωση παρόμοιου έργου (επίβλεψη αναδόχου κατασκευής στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου). Για την ΕΡΓΟΣΕ, η παρούσα συμμετοχή αποτελεί μία από τις πολλές που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, όταν ξεκίνησε την εξωστρεφή πορεία της το 2015.

Η Γερμανική Εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών Obermeyer είναι μεγάλο brand name σε σιδηροδρομικά έργα διεθνώς, με ιστορία 60 ετών, και δραστηριοποιείται με θυγατρικές εταιρείες, μεταξύ άλλων χωρών, σε Τουρκία (Optim) και Ελλάδα (Obermeyer Hellas Ltd.) για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η εταιρεία BCT αποτελεί δυναμικό και υγιή συνεργάτη στην Τουρκία, με μεγάλη ανάπτυξη, όχι μόνο εντός Τουρκίας, αλλά και σε γειτονικές χώρες (πχ Αζερμπαϊτζάν). Η εταιρεία έχει άριστη γνώση των τοπικών συνθηκών, παρέχει στην ομάδα τα αναγκαία στοιχεία για την επιτυχή εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων (τεχνική, οικονομική, εταιρική λειτουργία). Κάτω από την γερμανική ομπρέλα της Obermeyer, η BCT συμμετέχει σε διαγωνισμούς και σε άλλα έργα, ενδυναμώνοντας σταθερά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

«Το παρόν εταιρικό σχήμα συνδυάζει την άριστη σιδηροδρομική τεχνογνωσία με τη γνώση των ειδικών τοπικών συνθηκών. Αποτελεί εξαιρετική και δοκιμασμένη περίπτωση διακρατικής εταιρικής συνεργασίας (Τουρκία, Γερμανία, Ελλάδα) μέσω εταιρειών που έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν σε δύσκολα σιδηροδρομικά έργα.

Το εν λόγω σχήμα παρέχει επίσης μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη ελληνοτουρκικών συνεργασιών λόγω υφιστάμενων συνεργασιών των συγκεκριμένων εταιρειών σε άλλα έργα» επισημαίνει η ΕΡΓΟΣΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 16:33