Πολύ μικρές – και κυρίως ατομικές – επιχειρήσεις, που στην πλειονότητά τους δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης και του λιανικού εμπορίου, επιλέγουν ως “γραμμή άμυνας” στην κρίση και “αντίστασης” στην ανεργία οι νεοεισερχόμενοι στο επιχειρείν.

Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων, με τις “ατομικές επιχειρήσεις” να επικρατούν ολοένα και περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του επιμελητηρίου, τον Φεβρουάριο του 2018 έγιναν 688 εγγραφές και 335 διαγραφές επιχειρήσεων. Ένα μήνα πριν, τον Ιανουάριο του 2018, οι εγγραφές ήταν 570 και οι διαγραφές 478, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 οι εγγραφές ανέρχονταν σε 580 και οι διαγραφές σε 510.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των εγγραφών επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο του 2018 συμπίπτει με το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, στην οποία επενδύουν πολλές από τις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις – ειδικά στους τομείς της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.

Το 67,73% των εγγραφών τον Φεβρουάριο του 2018 αφορούν σε ατομικές επιχειρήσεις, το 14% Ι.ΚΕ. (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) και ακολουθούν οι Ετερόρρυθμες και οι Ομόρρυθμες Εταιρείες, με ποσοστό 10,03% και 8,14%, αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη “διάρκεια ζωής” των επιχειρήσεων που εγγράφονται, καθώς το 2017 φαίνεται ότι σημειώθηκαν οι λιγότερες διαγραφές (9,55%). Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ήταν 11,94% το ποσοστό.

Όπως σημειώνει το επιμελητήριο, σε ό,τι αφορά τις διαγραφές μπορεί ο αριθμός τους να καταγράφεται αρκετά μικρότερος το 2018 συγκριτικά με το 2008, θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογιστεί ότι στη διάρκεια της κρίσης – από το 2008 έως και σήμερα- έχουν βάλει λουκέτο περίπου 250.000 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν επίσης πάρα πολλές επιχειρήσεις που λόγω υπερχρέωσης αδυνατούν να κλείσουν και παραμένουν εγγεγραμμένες στα μητρώα του επιμελητηρίου.

Συγκρίνοντας, τέλος, τα στοιχεία με εκείνα του Φεβρουαρίου του 2008, είναι φανερό ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να καλυφθεί στο επίπεδο των εγγραφών, που τον Φεβρουάριο του 2008 ανέρχονταν σε 1.041 και τον Φεβρουάριο του 2018 σε 688.

Δήλωση

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε σχετικά:

«Μία μικρή νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της οικονομίας μας, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Όπως φαίνεται από τα συγκριτικά στοιχεία εγγραφών-διαγραφών κατά τον Φεβρουάριο του 2018, οι πρώτες ανήλθαν στις 688 και οι δεύτερες στις 510.

Μάλιστα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου οι εγγραφές ήταν σημαντικά λιγότερες και μόλις 70 περισσότερες από τις διαγραφές, το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι κάτι άρχισε να κινείται στην αγορά.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε βέβαια ότι οι περισσότερες εγγραφές αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, δείγμα ότι πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την μικρή επιχειρηματικότητα ως αντίδοτο στην κρίση και ως λύση στο μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης. Το ζητούμενο πλέον για την επόμενη μέρα, είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των διαγραφών επιχειρήσεων από τα μητρώα μας και γενικότερα ως οικονομία να επενδύσουμε με συντονισμένα βήματα στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Να μην αρκεστούμε σε αποσπασματικά αισιόδοξα στοιχεία, αλλά να βάλουμε τις βάσεις για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, με αιχμή του δόρατος τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρόοδος τους θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των δημοσίων εσόδων και θα αλλάξει σημαντικά την ψυχολογία στην αγορά.

Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και με συμβούλους της τα Επιμελητήρια της χώρας, να προχωρήσει στις απαιτούμενες βελτιωτικές κινήσεις, όπως μείωση φόρων, εξορθολογισμό ασφαλιστικών εισφορών, ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν χρειάζονται μαγικές λύσεις, αλλά ρεαλισμός, στόχευση και εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης