Η πολιτική σταθερότητα και η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών στην αγορά ήταν το ζητούμενο προκειμένου η Εθνική Πανγαία να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), διαδικασία που εκκρεμεί επί μακρόν.

Τελικά, τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι σχηματίστηκαν μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή και ως εκ τούτου ο κύβος ερρίφθη: η εταιρεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία δημοσίευσε, χθες βράδυ, την πρόσκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, για την 11η Σεπτεμβρίου, με δύο βασικά θέματα, την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την τροποποίηση εννέα άρθρων του καταστατικού της εισηγμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τα άρθρα που αφορούν την επωνυμία (1), την έδρα (2), τις μετοχές, την εκλογή μελών δ.σ. (7), τη σύγκληση του δ.σ. (9), τις αρμοδιότητες του δ.σ. (10), τη Γενική Συνέλευση (11) και λοιπές διατάξεις (12 και 13).

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του δ.σ. της εταιρείας, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, της οποίας το ύψος, κατά πληροφορίες, τοποθετείται σε περίπου 400 – 500 εκατ. ευρώ, έχει σκοπό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, με την απόκτηση νέων ακινήτων υψηλών προδιαγραφών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αλλά και τη χρηματοδότηση προς υλοποίηση έργων, όπως η υλοποίηση στην Κρήτη τουριστικής επένδυσης της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Dimand, σε δύο εκτάσεις που διαθέτει η ΑΕΠ Χανίων, της οποίας το 40% ανήκει στην ΑΕΕΑΠ.

– την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας, από περίπου 1,85% σε τουλάχιστον 20-25%, με στόχο, την προσέλκυση ξένων επενδυτών και κεφαλαίων στην Ελλάδα. Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Άρης Καρυτινός «το free float είναι χαμηλό και, σε καμία περίπτωση, δεν προσιδιάζει στον χαρακτήρα που θέλουμε να έχει η εταιρεία».

Ως εκ τούτου, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα κατέχουν, μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, μετοχές «σε πολύ περισσότερο ρευστοποιήσιμη εταιρεία και δύνανται να είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν την επένδυσή τους».

Στην ΑΜΚ δεν θα συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι πλειοψηφίας, ενώ η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω συνδυασμένης προσφοράς, από ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Η τελική τιμή προσφοράς θα καθορισθεί αφότου ολοκληρωθούν περισσότεροι κύκλοι πρώιμων επαφών με επενδυτές, ενημέρωση των επενδυτών πριν τη συναλλαγή καθώς και μία διαδικασία βιβλίου προσφορών.

«Ανάλογα με την αντίδραση των επενδυτών και τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς κατά την έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, η προσφορά ενδέχεται να προχωρήσει είτε με ορισμένη τιμή είτε με εύρος τιμών, εντός του οποίου εν συνεχεία θα καθορισθεί η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών», όπως αναφέρεται στην έκθεση του δ.σ..

Η Εθνική Πανγαία προκρίνει την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, κίνηση που θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου πιο γρήγορα, μειώνοντας το χρόνο μεταξύ της έναρξης της προσφοράς και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. «Κατά συνέπεια θα παρεχόταν στην εταιρεία επιπλέον ευελιξία να αξιοποιήσει μία ευκαιρία στην αγορά προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς», όπως αναφέρεται.

Η εισηγμένη επικαλείται την περίπτωση της Marel, μίας πολυεθνικής εταιρείας επεξεργασίας τροφίμων με έδρα στην Ισλανδία, που ολοκλήρωσε την εισαγωγή της στο Euronext του Άμστερνταμ, επιπλέον της εισαγωγής της στο Nasdaq της Ισλανδίας, και πραγματοποίησε εν τοις πράγμασι μία επανεισαγωγή των μετοχών της, κατά την οποία δεν παρασχέθηκαν δικαιώματα προτίμησης.

“Όπως και στην σκοπούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τα δικαιώματα προτίμησης καταργήθηκαν προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, να προσελκυσθούν διεθνείς θεσμικοί επενδυτές και να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση και η επίτευξη δίκαιου καθορισμού της τιμής προσφοράς των μετοχών της Marel προς όφελος όλων των μετόχων” καταλήγει η εταιρεία.

Χαρτοφυλάκιο 2 δισ. ευρώ

Σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της Εθνική Πανγαία ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, με την εισηγμένη να δρομολογεί την ανάπτυξη ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά. Ένα από τα μεγάλα έργα που προγραμματίζει αφορά την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Dimand, σε δύο εκτάσεις που διαθέτει η ΑΕΠ Χανίων, της οποίας το 40% ανήκει στην ΑΕΕΑΠ.

Τα προς υλοποίηση έργα της εταιρείας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που απέκτησε, προς 4,2 εκατ. ευρώ, πέρσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τ.μ..

Η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και προσελκύει, ήδη, σημαντική ζήτηση.

Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακατασκευή δύο ακινήτων στην Αθήνα που αποτελούν τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τράπεζα Κύπρου.

Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.

Με πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης