Δύο προσφορές για το πακέτο NPLs της Attica Bank

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018, 14:22
Δύο προσφορές για το πακέτο NPLs της Attica Bank
Δύο προσφορές από διεθνείς οίκους για την δεύτερη εντός του 2018 τιτλοποίηση και πώληση ενυπόθηκων δανείων, έχει δεχθεί η Attica Bank, όπως ανέφερε πριν από λίγο στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος Π. Ρουμελιώτης.

Μιλώντας για τις προνομιούχες μετοχές της τράπεζας ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι θα μετατραπούν σε ομόλογα Tier 2, ύψους 100,2 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συμβεί, ο Π. Ρουμελιώτης γνωστοποίησε ότι ο ΕΦΚΑ θα εκπροσωπείται μελλοντικά με ποσοστό χαμηλότερο ή ίσο του 33%, ο διαχρονικά στρατηγικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΜΕΔΕ, με 32% περίπου, ενώ το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται με ποσοστό κοντά στο 12%, προερχόμενο από τον ΕΦΚΑ.

Όπως είπε ο Π. Ρουμελιώτης, αναμένει και θα βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό μεσο-βραχυπρόθεσμα, να επιτευχθεί η διάθεση σημαντικού ποσοστού του ΕΦΚΑ σε στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές.

Αναφερόμενος στην πορεία της Attica Bank, υπογράμμισε πως η Τράπεζα υποστηρίζει ενεργά την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εργάζεται εντατικά για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και για την δημιουργία των προϋποθέσεων ενίσχυσης της θέσης της στην τραπεζική αγορά.

Κατέγραψε ως σημαντικό στόχο την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, με υγιή και επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα, με γνώμονα πάντα τη μεγιστοποίηση της αξίας τηςτ ράπεζας, τόσο για τους μετόχους της όσο και για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Attica Bank αναφέρθηκε με διεξοδικό τρόπο στην κατάσταση του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ίδιας της τράπεζας.

Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα από την ΕΕ οδηγούν σε έξαρση των οικονομικών ανταγωνισμών, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ότι οι κυριότεροι παράγοντες που στήριξαν την εγχώρια ζήτηση το 2017 στην ΕΕ ήταν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η βελτίωση της αγοράς εργασίας, οι οποίες θα συνεχίσουν την ευνοϊκή τους επίδραση και το 2018.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ιδιαίτερα ότι το 2018 αποτελεί το έτος εξόδου από την οικονομική κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη για τη χώρα, σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον για την παγκόσμια αγορά και την ευρωζώνη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες βελτιώνεται σημαντικά και σταθερά, ενώ η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό χρέος και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Moody΄sκαι την S&P επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές για τη χώρα και την τραπεζική βιομηχανία.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 40 δισ. έως το 2019 και η πρόσφατη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, με την συνεπαγόμενη καλύτερη πρόσβαση στις χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές, αναμένεται να δημιουργήσουν και να απελευθερώσουν ρευστότητα και κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε αυτές να αυξήσουν την προσφορά νέων χορηγήσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018, 14:22