Ομόφωνα άγονο κήρυξε προ ολίγου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. 

Για τη μεν Μεγαλόπολη η διαδικασία είχε ναυαγήσει ήδη από την Τετάρτη όταν έληξε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και δεν κατατέθηκε κανένας φάκελος, για τη δε Μελίτη κατατέθηκε μία προσφορά από τη “Μυτιληναίος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η προσφορά αυτή απείχε παρασάγγας από την ανεξάρτητη εκτίμηση του οικονομικού συμβούλου του διαγωνισμού. Ζητήθηκε βελτίωση της προσφοράς από τη “Μυτιληναίος”, ωστόσο η πλευρά του επενδυτή δεν ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα να παρέλθει άπρακτη η σημερινή προθεσμία.

Έτσι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ απεφάνθη ομόφωνα να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. 

Εντός ολίγου αναμένεται και η τοποθέτηση από το υπουργείο Ενέργειας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προαναγγέλλει την άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη μέρα του διαγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό για την ελληνική πλευρά σημαίνει επαναπροκήρυξη με διαδικασία fast track με βελτιωμένους όρους που να διασφαλίζουν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Κοκκινη γραμμή για την κυβέρνηση αποτελεί η πώληση του συγκεκριμένου πακέτου παγίων της ΔΕΗ, δηλαδή θεωρείται μη αποδεκτή οποιαδήποτε απαίτηση να πουληθούν υδροηλεκτρικές μονάδες ή να επανέλθει το σενάριο της “μικρής ΔΕΗ”. 

Σύμφωνα με την επιδίωξη της κυβέρνησης, θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις ώστε ο νέος διαγωνισμός να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ίσως και μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και επισημαίνει τα εξής:

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.

Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους.

Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης