ΔΕΗ: Έως και 400 εκατ. τα έσοδα από την τιτλοποίηση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 14:12
ΔΕΗ: Έως και 400 εκατ. τα έσοδα από την τιτλοποίηση

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η διαδικασία της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της ΔΕΗ, από την οποία η εταιρεία προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Η πρώτη συναλλαγή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από πλευράς της ΔΕΗ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του πρώτου τριμήνου και θα αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 60 ημέρες.

Το συγκεκριμένο πακέτο ληξιπρόθεσμων εμφανίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς αφορά σε πιο εύκολα ανακτήσιμες οφειλές και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη από τους διοργανωτές (Deutsche Bank και Finacity) αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτές.

Παράλληλα το δεύτερο πακέτο των ληξιπρόθεσμων που αφορά σε οφειλές άνω των 90 ημερών, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την έναρξη των αποκλειστικών συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ως γνωστόν το συνολικό ύψος των απαιτήσεων που θα τιτλοποιηθούν φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ με τη ΔΕΗ να προσβλέπει σε άντληση κεφαλαίων ύψους 350 έως 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πλάνο που έχει ήδη γνωστοποιηθεί από την επιχείρηση θα δημιουργηθούν από πλευράς ΔΕΗ δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) οι οποίες στη συνέχεια θα αντλήσουν για λογαριασμό της μητρικής τη χρηματοδότηση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για την πλευρά των οφειλετών, δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή και θα συνεχίσουν να είναι υπόχρεοι απέναντι στη ΔΕΗ, με τη διαφορά ότι πλέον η εταιρεία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για είσπραξη των οφειλομένων με τη συνδρομή του συμβούλου της.

Σύμφωνα τέλος με τα τελευταία στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί από τη ΔΕΗ το συνολικό ύψος των ανεξόφλητων οφειλών προς την επιχείρηση βρίσκεται στα επίπεδα των 2,7 δισ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 14:12