Για σήμερα είχε μεταταθεί η πρόσκληση κατάθεσης προσφορών μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η αρχική προθεσμία υποβολής ήταν η 29η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την προκήρυξη. Ωστόσο μετατέθηκε για τις 19 Φεβρουαρίου έπειτα από σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμενων.

Η πώληση του 49% ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί σημαντικό διακύβευμα για τη ΔΕΗ όχι μόνο για τα έσοδα από την πώληση τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά της σχέδια στις ΑΠΕ, αλλά και για την ελάφρυνση των δανείων που θα ακολουθήσει την απόσχιση του κλάδου του δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί είναι ελκυστικός ο ΔΕΔΔΗΕ

Η επένδυση στον ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται ως εξαιρετικά ελκυστική κυρίως εξαιτίας των σταθερά υψηλών αποδόσεων που θα προσφέρει στους επενδυτές, ως εταιρεία με ρυθμιζόμενα έσοδα. Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα ο κλάδος διαχείρισης των δικτύων διανομής εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μεγάλο project εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών.

Στο πλαίσιο της αύξησης της ελκυστικότητας της επένδυσης, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη «θωρακίσει» τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα συνοδεύουν την απόκτηση του 49% της θυγατρικής της, ενώ το μάνατζμεντ παραμένει στη ΔΕΗ. Με την κίνηση αυτή στόχος είναι να γίνει προσέλκυση όχι μόνο θεσμικών αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα δυνητικών «εταίρων» της ΔΕΗ στη διαχείριση του δικτύου διανομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB – Regulated Asset Base) πάνω από 3 δισ. ευρώ, με δίκτυα μήκους 242.000 χλμ., 240 υποσταθμούς υψηλής τάσης και 163 χαμηλής, 5.800 άτομα προσωπικό και πελάτες που ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια.

Καλύπτει ετήσια ζήτηση 43,194 GWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3,926 MW. Ωστόσο τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ακόμη στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ και εφόσον προχωρήσει η πώληση του 49% θα  μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι κατά το Reuters

Όπως αποκάλυψε με χθεσινό του δημοσίευμα το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την απόκτηση μεριδίου 49% στον ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνουν τις εταιρείες Ardian, Macquarie και First Sentier.

Δεδομένης της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία αποτιμάται περί τα 5 δισ. ευρώ, το προς πώληση ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει στα 2,45 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στην ανταπόκριση από Αθήνα.

Ως πιθανοί πλειοδότες εμφανίζονται επίσης ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος είναι μέτοχος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μαζί με το καναδικό fund PSP, αν και υπογραμμίζεται ότι δεν θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Οι First Sentier και Macquarie αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ οι PSP, Copelouzos και Ardian δεν απάντησαν στα αιτήματά του για κάποιο σχόλιο.

Μάλλον απίθανη θεωρείται η συμμετοχή μεγάλων εγχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υποδομών, όπως η ΓΕΚ Τέρνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η ΔΕΗ αρνήθηκε επίσης να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ ως το 2023 για την αναβάθμιση του δικτύου του, το οποίο επλήγη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα καταλήγει επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το σχέδιο για την κατασκευή υπόγειων καλωδίων σε περιοχές όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης