Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του πενταετούς καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank. Η έκδοση είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ και στοχεύει σε επιτόκιο χαμηλότερο του 3%.
Κάτι που φαίνεται πως θα επιτευχθεί με βάση τις ενδεικτικές εντολές που μετέφεραν στο syndication των τραπεζών (JP Morgan, Citi, Barclays, Commerzbank και Natwest) που “τρέχει” την έκδοση οι επενδυτές στη διάρκεια του διήμερου road show στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

Η παρουσίαση έγινε τη μία ημέρα στο Λονδίνο και την άλλη στο Μιλάνο και τη Φρανκφούρτη και σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και covered bonds, όσο και από funds με διαφορετικό επενδυτικό προσανατολισμό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha Bank κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων ήρθε σε επαφή με περισσότερα από 40 funds.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη, όπου τα funds που επενδύουν στα τυπικά covered bonds λαμβάνουν αποδόσεις μεταξύ 0,20% και 0,40%, είναι προφανές ότι οι ελληνικές αποδόσεις προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και πενταετούς διάρκειας, το καλυμμένο ομόλογο της Alpha Bank στοχεύει σε επιτόκιο κάτω του 3%, αισιοδοξώντας βάσιμα ότι μπορεί να το επιτύχει. Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί δύο ανάλογες εκδόσεις από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε επιτόκιο κάτω του 3% (2,90% η Εθνική και 2,98% η Eurobank), ωστόσο ήταν για διάρκεια χρηματοδότησης 3 ετών και όχι 5ετίας, όπως της Alpha Bank.

Η έκδοση του 5ετούς covered bond από την Alpha Bank θα χρησιμοποιηθεί από την Τράπεζα για την αντίστοιχη μείωση του δανεισμού της από τον ELA, για τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, για το “χτίσιμο” του ισολογισμού της στα πρότυπα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και για τη δημιουργία μίας ευρύτερης επενδυτικής βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης