Στην αγορά 42 αεροσκαφών τύπου Airbus Α320neo θα προχωρήσει η Aegean Airlines, όπως ανακοίνωσε ο ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης.

Η συμφωνία θα υπογραφεί το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει 30 αεροσκάφη A320neo με τη δυνατότητα κάποια από αυτά να μετατραπούν σε A321 και δικαίωμα προαιρετικότητας για άλλα 12.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακριβής τιμή της συμφωνίας δεν μπορεί να ανακοινωθεί λόγω δεσμεύσεων, ωστόσο, το κόστος τιμοκαταλόγου είναι 5 δισ. δολάρια για τα 42 αεροσκάφη, ενώ η αγορά θα γίνει με ίδιους πόρους από την εταιρεία.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απευθείας παραγγελία από την Airbus.

Ο Chief Commercial Officer της Airbus κ. Σουλτς χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παραγγελία αυτή για τον όμιλο που εκπροσωπεί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Aegean.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Γερογιάννης, CEO της εταιρείας, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της θέλησης της εταιρείας να προχωρήσει πιο δυναμικά.

Έκανε λόγο για μια πολύμηνη διαδικασία, άνω των 12 μηνών, που απαιτήθηκε προκειμένου να επιλεγεί ο τύπος του αεροσκάφους που θα οδηγήσει την Αεροπορία Αιγαίου στην νέα εποχή.

Η απευθείας αυτή παραγγελία, όπως αναφέρθηκε, αφορά αρχικά 30 αεροσκάφη, με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 12 αεροσκαφών.
Η παραγγελία θα αρχίσει να εκτελείται από το 2020 και μετά σταδιακά. Το προσύμφωνο της παραγγελίας υπεγράφη σήμερα και η τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως σημειώθηκε, η αγορά των αεροσκαφών θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός “μικτού” σχήματος που θα περιλαμβάνει χρήση ιδίων κεφαλαίων, δανεισμό, καθώς και από την αγορά και επαναμίσθωση των αεροσκαφών (sale and lease back).

Η εν λόγω επένδυση, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει σημαντικά οφέλη σε εξοικονόμηση κόστους καυσίμου και συντήρησης καθώς και περιθωρίων δραστηριοποίησης και διείσδυσης σε νέες αγορές.

Η νέα γενιά αεροσκαφών, που θα αποτελέσει τον κορμό του στόλου της Aegean για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία, θα επιτρέψει εξοικονόμηση κόστους σε ποσοστό της τάξης του 20-25%, σε σχέση με το υφιστάμενο κόστος, όπως σημείωσε στην τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της Aegean.

Η Αεροπορία Αιγαίου εμφανίζει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 307 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Στο σύνολο του έτους σημείωσε αύξηση 11% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,127 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυναμική στις πτήσεις εξωτερικού οδήγησε τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να φτάσει τα 120 εκατ.ευρώ, 56% υψηλότερα από το 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης