Τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ για την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά τηλεπικοινωνιών με τον διπλασιασμό σε ορίζοντα πενταετίας του υφιστάμενου δικτύου οπτικών ινών που εγκαθίσταται στους πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο διευθυντής της (θυγατρικής του Διαχειριστή) Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής.

Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει 3.000 χιλιόμετρα οπτικής ίνας τα οποία σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπεται να αυξηθούν σε 6.000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν σήμερα στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, η ζήτηση για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών «χονδρικής», τις οποίες παρέχει ο ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη του δικτύου 5G, την εγκατάσταση νέων data centers ανά την Ελλάδα (όπως, για παράδειγμα, η επένδυση της Microsoft που ανακοινώθηκε πρόσφατα) αλλά και με την ανάπτυξη των διεθνών τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων στις οποίες καλείται να παίξει ρόλο η χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους στόχους της Grid Telecom, εκτός από την εθνική, περιλαμβάνεται και η περιφερειακή αγορά τηλεπικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και στις χώρες των Βαλκανίων.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του τηλεπικοινωνιακού δικτύου που αναπτύσσεται στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος είναι αφενός ότι η οπτική ίνα τοποθετείται στην κορυφή των πυλώνων, άρα δεν απειλείται από βλάβες τραυματισμού του καλωδίου και αφετέρου ότι η διαδρομή του δικτύου μεταφοράς είναι συντομότερη σε σχέση με την οδική (που ακολουθούν άλλα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα).

Η Grid Telecom έχει ήδη κλείσει την πρώτη της σημαντική συμφωνία για τμήμα του δικτύου κορμού της WIND για 15 έτη, ενώ συμμετέχει στον διαγωνισμό Ultra Fast Broadband σε συνεργασία με την Terna Energy. Ο κ. Μανουσάκης σημείωσε επ΄ αυτού ότι οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος δεν απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΔΕΗ (που σκοπεύει επίσης να επεκταθεί στην αγορά τηλεπικοινωνιών αναπτύσσοντας τηλεπικοινωνίες στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ) αναφέροντας ότι τα δύο δίκτυα λειτουργούν συμπληρωματικά καθώς, η Grid Telecom δεν θα φθάνει έως τον τελικό πελάτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης