«Ένας σταρ της Wall Street επενδύει στην πατρίδα», έλεγε με νόημα κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, απαντώντας στην ερώτηση ποιος είναι ο John Calamos, στου οποίου τα χέρια περνά το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Έχοντας όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου παραμυθιού, επιμένοντας από το 2011 και κινούμενος με εξαιρετική ακρίβεια, έκανε τελικά τη «μεγάλη κίνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή, που επιθυμούσε διακαώς, αλλά δεν ήθελε να «πετάξει λεφτά» για χάρην του συναισθήματος. Να επενδύσει σε κάτι σημαντικό -κι όχι απαραίτητα ένα- στην πατρίδα και να δώσει το σήμα παγκοσμίως για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας.

Το 2012 είναι η χρονιά, που κάνει την επίσημη εμφάνισή του στην Αθήνα, καθώς συνόδευε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον
Ο John Calamos, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους fund managers της Wall Street, ένας πραγματικός σταρ των επενδύσεων, αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος και βετεράνος του Βιετνάμ, αποβιβάστηκε στην Αθήνα.

Ποιος δεν γνώριζε ότι ο Calamos, ιδρυτής και CEO του Calamos Asset Managment, αναζητούσε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική τοποθέτηση στην μητέρα-πατρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση του 2008 στις ΗΠΑ του έδωσε το σήμα. Ίσως μετά την εκδήλωσή της στην Ελλάδα το 2010 να αποκάλυπτε τις απαιτούμενες ευκαιρίες.

Και πάλι δεν φάνηκε να βιάζεται.

Από τις αρχές του 2011 κάνει focus στη χώρα μας και στήνει τον απαιτούμενο μηχανισμό παρακολούθησης. Εγκαθιστά αποτελεσματικό networking, μελετά και προετοιμάζει τις κινήσεις του.
Συμμετέχει σε συνέδρια, κλειστές ομάδες σκέψεις, συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες και φροντίζει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο. Παράλληλα, έρχεται σε επαφή με άλλους ομογενείς επενδυτές συγκεντρώνοντας χρήματα, που δυνητικά θα κατευθύνονταν στην Ελλάδα. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι σταθερά το φορολογικό περιβάλλον και εγκατεστημένη διαφθορά που αποτρέπουν τις επενδύσεις επενδύσεις.

Το 2012 είναι η χρονιά, που κάνει την επίσημη εμφάνισή του στην Αθήνα, καθώς συνόδευε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Δεν τον ενδιαφέρουν όμως μόνο οι επενδύσεις. Παρακολουθεί και μαζί με άλλους εξέχοντες ομογενείς κινούνται υπέρ των εθνικών θεμάτων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της χώρας, αποτέλεσε ευκαιρία που δεν μπορούσε να προσπεράσει
Παράλληλα, ψάχνει τους όρους και το περιβάλλον για μια επωφελή επένδυση στην Ελλάδα. Θα μπορούσε και επενδύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αλλά στα 77 χρόνια φαίνεται να αισθάνεται ότι πρέπει να βοηθήσει και την πατρίδα. Χωρίς βεβαίως να υποστεί καταστροφή.

Εξέτασε περιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, το real estate, τον τουρισμό, την ενέργεια. Εξέτασε το προφίλ, τις δυνατότητες και τις προοπτικές εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εισηγμένων ομίλων, ακόμη και διεκδίκησης συμμετοχών του Δημοσίου που θα παραχωρούνταν μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντα όμως κάτι τον έκανε να αναστέλλει τη «μεγάλη κίνηση».

Ο 77χρονος σήμερα Calamos γνωρίζει άλλωστε ότι όλα είναι θέμα αποτίμησης και δίκαιης αξίας.

Το κεφαλαιώδες αυτό μάθημα του το έδωσε η ίδια η ζωή

Παιδί μεταναστών με καταγωγή από την Πελοπόννησο, που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στο Σικάγο, εργάστηκε από πολύ μικρή ηλικία στο παντοπωλείο της οικογένειας, στη δυτική πλευρά της πόλης, στο Όστιν (Austin).

Ο ίδιος έχει διηγηθεί πως η πρώτη του επαφή με τον κόσμο των επενδύσεων ήταν όταν ανακάλυψε σε ένα ξεχασμένο κουτί στο υπόγειο του καταστήματος που περιείχε τίτλους μετοχών, ιδιοκτησίας ενός θείου του, που χρονολογούνταν από τη δεκαετία του ’20 και του ’30.

Βέβαιος ότι είχε ανακαλύψει ένα ξεχασμένο θησαυρό, άρχισε να ερευνά κάθε μια από τις εταιρείες που είχαν εκδώσει τις μετοχές, για να ανακαλύψει ότι όλες είχαν χρεοκοπήσει. Το μικρόβιο είχε όμως μπει.

Οι οικογενειακές θυσίες τον οδήγησαν στο Illinois Institute of Technology με στόχο να εργαστεί ως μηχανικός.

Ο «μαγικός» κόσμος της οικονομίας και των επενδύσεων και η κατάκτησή του είχε γίνει στον νεαρό τότε Jhon κάτι σαν έμμονη ιδέα.

Άρχισε να ψάχνει, να ρωτά, να διαβάζει και τελικά να μαθαίνει πως λειτουργεί το σύστημα. Πάνω από όλα όμως κατάλαβε από πολύ νέος πόσο σημαντικό ρόλο μπορούσαν να παίξουν οι… κατάλληλοι άνθρωποι.

Τα σχέδιά του διέκοψε ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Ο πιλότος της αμερικανικής αεροπορίας John Calamos καλείται να συμμετάσχει στον πόλεμο του Βιετνάμ. Κάνει το καθήκον του χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα και με το τέλος του πολέμου επιστρέφει στις ΗΠΑ και τα όνειρά του.

Ιδρύει την εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Calamos Asset Management, το 1977 και το ορόσημο όμως ήταν η εισαγωγή στο Νasdaq, μέσω της οποίας προσέλκυσε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 414 εκατ. δολαρίων.

Οι αποδόσεις που πέτυχε η εταιρεία ήταν σημαντικές και σχεδόν διαρκείς, παρά τις διακυμάνσεις της αγοράς. Με το πέρασμα του χρόνου του εξασφάλισαν μια θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους κατοίκους των ΗΠΑ.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της χώρας, αποτέλεσε ευκαιρία που δεν μπορούσε να προσπεράσει.

Το σχήμα ΕΧΙΝ

Η διεκδίκηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έγινε μέσω του EXIN Group, το οποίο ιδρύθηκε από τον Matt Fairfield με την υποστήριξη της επενδύτριας EXIN Partners και της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Calamos Investments.

O Fairfield, απόφοιτος του Brown University και CEO της EXIN Group, ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής του ANV Holdings BV, ασφαλιστικού οργανισμού με έδρα το Άμστερνταμ, έχοντας προηγουμένως εργαστεί στην AIG.

Η EXIN Partners αποτελεί τον anchor investor του EXIN Group. Η EXIN Partners ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2015 για να διερευνήσει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στους τομείς της ασφάλισης, της αντασφάλισης, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των χρηματο-τεχνολογικών υπηρεσιών.

Η EXIN Partners στοχεύει στη βελτίωση των αποδόσεων σταθμισμένου κινδύνου από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εταιριών, οι οποίες μοιράζονται λειτουργική αποτελεσματικότητα, υψηλότερα περιθώρια κέρδους, σταθερά κέρδη και χαμηλότερο κίνδυνο συσχέτισης. Η EXIN Partners συνιδρύθηκε από τους Matt Fairfield, John Calamos και τον, επίσης ελληνοαμερικάνο, John Koudounis.

Ο τελευταίος, απόφοιτος του Brown University, είναι βασικό στέλεχος του Calamos Investments και επί σειρά ετών διετέλεσε επικεφαλής της Mizuho Securities στις ΗΠΑ.

Το EXIN Group είναι ένα σχήμα που στοχεύει στις αγορές αντασφάλισης, χονδρικής και λιανικής αγοράς ασφαλειών, ασφάλειες ζωής, καθώς και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με επιχειρήσεις start-up και εξαγορές, ξεκινώντας από την Ευρώπη. Η πρώτη της συμφωνία ήταν η αγορά του ποσοστού συμμετοχής της AIG στην AIG Ελλάς Α.Ε., το Δεκέμβριο του 2016.

H AIG λειτουργεί και αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια, αρχικά από την N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. και στη συνέχεια από την AIG Ελλάς Α.Ε. Αντιπροσώπευσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, μία εταιρία κοινών συμφερόντων της AIG και της N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε., που λειτούργησε ως Managing Agent της ασφαλιστικής εταιρίας AIG EUROPE LIMITED στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης