Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις στην Ρωσία ως απάντηση στην προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία σε δημοψηφίσματα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτηρίζουν «απάτη». Στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, οι συγγενείς του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία στην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα συμπεριλαμβάνουν την δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Καναδάς διεύρυνε επίσης τους καταλόγους των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας 43 «εκπροσώπους της ελίτ» και μέλη των οικογενειών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μελών του νομοθετικού σώματος, του στρατού και της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι όταν ο Πούτιν προσπαθεί με δόλο να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δήλωσή της.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 14 άτομα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, σε δύο ηγετικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, μέλη οικογενειών κορυφαίων αξιωματούχων (του Ρώσου πρωθυπουργού Μισούστιν και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού) και 278 μέλη του ρωσικού νομοθετικού σώματος «επειδή επέτρεψαν τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας και την απόπειρα προσάρτησης κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους». Μεταξύ των ατόμων που στοχεύουν οι αμερικανικές κυρώσεις είναι και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσης οδηγίες που προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο κυρώσεων σε όσους βρίσκονται εκτός Ρωσίας σε περίπτωση που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στη Μόσχα. «Οι ισχύοντες έλεγχοι εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία μπορούν να εφαρμοστούν σε οντότητες σε τρίτες χώρες που επιδιώκουν να παράσχουν υλική υποστήριξη στους στρατιωτικούς και βιομηχανικούς τομείς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των ρωσικών προμηθειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνονται 57 νέες οντότητες στη Ρωσία και την Κριμαία, τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι συνδράμουν τη «βίαιη επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία». Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες που απέκτησαν ή επιχείρησαν να αποκτήσουν προϊόντα αμερικανικής προέλευσης για τον ρωσικό στρατό και εταιρείες που αναζήτησαν κβαντική τεχνολογία υπολογιστών για την στρατιωτική επιχείρηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης