Περιορισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 800 – 1 δισ. ευρώ ((3,3% της ετήσιας εθνικής δαπάνης για τις συντάξεις) ζητά η τρόικα, η οποία δεν δείχνει να αρκείται στο «ψαλίδι» που θα πέσει στις επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Περιορισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 800 – 1 δισ. ευρώ ((3,3% της ετήσιας εθνικής δαπάνης για τις συντάξεις) ζητά η τρόικα, η οποία δεν δείχνει να αρκείται στο «ψαλίδι» που θα πέσει στις επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015Παράλληλα, θεωρεί απαραίτητη την αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων βάσει των οποίων μπορεί ο ασφαλισμένος να θεμελιώνει δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης. Ειδικότερα, οι δανειστές θέλουν να αλλάξει το όριο και από τα 4.500 ένσημα που είναι σήμερα να πάει στα 6.000 ένσημα, εξέλιξη που προσθέτει πέντε χρόνια εργασίας (από τη 15ετία στην 20ετία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για το συνταξιοδοτικό μίλησε ο πρώην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος εξήγησε πως το ύψος της μείωσης στις συντάξεις εξαρτάται άμεσα από το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ζήτημα που συνεχίζει να προκαλεί διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό για το 2015 δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα το τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε ότι «η τρόικα ζητά μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7 % ή 1,8% για όσους “βγουν” στη σύνταξη μετά το 2015». Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν να υπολογίζεται η σύνταξη του ΙΚΑ με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας και όχι της τελευταίας 10ετίας, γεγονός που θα οδηγούσε επίσης σε μείωση των συντάξεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως οι αποδοχές των μισθωτών από το 2010 έχουν μπει στην… πρέσα (τουλάχιστον 20% «ψαλίδι»).

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγησε πως ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους και όχι για όσους είναι 40 ετών και πάνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά βάρβαρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης