Η γραμμή που ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι σαφής. Καμία χαλάρωση στα δημοσιονομικά μέχρι νεωτέρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, δεν συζητείται η αύξηση του κατώτατου μισθού και πως θα εξεταστεί εν καιρώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ΔΝΤ επιτρέποντος.

Σήμερα, κατά τη συνάντηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων μπήκε πρόωρα τέλος στις αξιώσεις των εργαζομένων για αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατέστη σαφές ότι δεν συζητείται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που ήταν πριν τη μείωση κατά 22% που επέφερε το δεύτερο μνημόνιο.

Κάτι ανάλογο διεκδικούσε η ΓΣΕΕ ζητώντας να συμφωνηθεί η επαναφορά στην σύμβαση που ίσχυε προ του μνημονίου.

Ωστόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η διατήρηση του επιδόματος γάμου, καθώς και όλων των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνάντηση η οποία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή συνάντηση δεν παρέστη εκπρόσωπος του ΣΕΒ, κάτι που σχολιάσθηκε αρνητικά από τους συνδικαλιστές.

Την ίδια περίπου ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έβαζε τέλος στις πληροφορίες που ήθελαν το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Σε από κοινού δηλώσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τόνισε ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωση φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση».

Επανέλαβε δε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης, πρόκειται να συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο. Ο ΥΠΟΙΚ είπε με νόημα ότι η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή. Μάλιστα το απέδωσε αυτό στα έσοδα τα οποία όπως είπε είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, εφόσον «είμαστε εντός στόχων στα έσοδα». Ωστόσο, ουσιαστικά απέκλεισε την μείωση των φόρων στα καύσιμα λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών ότι θα ζητήσει στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, την εκταμίευση και της δόσης του δεύτερου τριμήνου, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για μια συμφωνημένη εξέλιξη, και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης