Αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρνει -σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές- η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μάριο Ντράγκι δεν αποκλείεται να μειώσει πιο γρήγορα απ’ όσο αρχικά αναμενόταν τη χορήγηση ρευστότητας στην Ευρωζώνη, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, όταν και δεν αποκλείεται να γίνει και η πρώτη προειδοποιητική βολή για τις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται άμεσα και με τις γερμανικές εκλογές, την ώρα που το Βερολίνο έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις πιέσεις του προς την ΕΚΤ για «φρένο» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, έχει δεσμευτεί για αγορά ομολόγων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αξίας 2,3 τρις ευρώ, και μέχρι στιγμής οι κινήσεις του είναι πολύ προσεκτικές, καθώς οι αναταράξεις στη ζώνη του ευρώ συνεχίζονται και ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές επισημαίνουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης