Υπεράκτιους προορισμούς ανακάλυψαν οι Έλληνες καταθέτες τα τελευταία χρόνια που άρχισαν να ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ώστε να εμπιστευθούν και να κατοχυρώσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν προμηθευτεί και κάρτες αναλήψεων που εκδόθηκαν στις offshore χώρες και τις οποίες χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, έχοντας με αυτόν τον τρόπο άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους. Αυτό όμως ήταν και το στοιχείο που τους «πρόδωσε» στις ελληνικές φορολογικές αρχές, οι οποίες τώρα προχωρούν σε ελέγχους «πόθεν έσχες» χιλιάδων προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βλέποντας μπροστά», ήδη από το 2008, πολλοί καταθέτες βγήκαν προς αναζήτηση «φορολογικών παραδείσων», ώστε να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Ελβετία προς αποφυγήν φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και δημοσιοποίησης προσωπικών τους στοιχείων. Επιπλέον, στην κίνησή τους αυτή τους οδήγησε ο φόβος τους για την πτώχευση της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή, η οποία θα εξανέμιζε τις όποιες καταθέσεις.

Κάπως έτσι, άρχισε και η ηλεκτρονική «απόδραση» πολλών εκατομμυρίων προς προορισμούς όπως τα νησιά Κέιμαν, το Γιβραλτάρ, η νήσος Μαν, η νήσος Τζέρσεϊ κ.ο.κ..

Aλλαγές στη συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, η Ελβετία και η Γερμανία αυστηροποίησαν χθες, Πέμπτη, τη συμφωνία τους για τη φορολόγηση μυστικών offshore καταθέσεων, έπειτα από πιέσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης που θεωρούσε την προηγούμενη εκδοχή της σχετικής σύμβασης υπερβολικά ευνοϊκή για τους φοροφυγάδες.

Υπό τους όρους της αναθεωρημένης σύμβασης, οι γερμανικές Αρχές θα δικαιούνται να ζητήσουν από τις αντίστοιχες ελβετικές τη διερεύνηση έως 1.300 υποθέσεων φοροαποφυγής, από 999 προηγουμένως.

Διαβάστε σχετικά: Οι καταθέσεις “δραπετεύουν” από την Ελβετία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης