Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, η έκδοση του πενταετούς ομολόγου που θα βάλει τέλος στον πενταετή «αποκλεισμό» της χώρας μας από τις αγορές. 

Η κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή την κίνηση αυτή, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά της και να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής στις αγορές. Όπως όλα δείχνουν, όμως, η επιστροφή στις αγορές είναι απλώς θέμα χρόνου, με πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι το ομόλογο θα εκδοθεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η κυβέρνηση φαίνεται να σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή την κίνηση αυτή, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά της και να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής στις αγορές Το Capital.gr, το οποίο επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρει ότι ο κεντρικός σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου παραμένει η έξοδος στις αγορές χρήματος μέχρι τις αρχές του Αυγούστου. Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ισχύος για το εν λόγω ζήτημα και η ακριβής ημερομηνία δεν φαίνεται να έχει καθοριστεί ακόμα, παρά την έντονη φημολογία που διακινήθηκε για έκδοση πενταετούς ομολόγου τη Δευτέρα. 

Όπως αναφέρει το Capital.gr, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η έξοδος στις αγορές να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μετά δηλαδή και την ανακοίνωση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

«Μπαράζ» συσκέψεων και τηλεφωνημάτων 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρξε έντονη κινητικότητα στο Μαξίμου με αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεφωνήματα μεταξύ του πρωθυπουργού, του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών συμβούλων για τα θέματα διαχείρισης του ελληνικού χρέους. 

Ενδεικτικό της υψηλής διαβάθμισης του εν λόγω θέματος, είναι –όπως αναφέρει το capital.gr- το γεγονός ότι κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στο σενάριο εξόδου στις αγορές τη Δευτέρα, συντηρούσε τα σενάρια χωρίς να διαψεύδει κατηγορηματικά και σχολίαζε πως «δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους». 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάντως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον αρμόδιο ΟΔΔΗΧ το προσεχές διάστημα και μέχρι τις αρχές Αυγούστου, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας, ως την πρώτη δοκιμαστική σε μια σειρά εξόδων, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι την οριστική μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι το καλοκαίρι του 2018. Σε τεχνικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα και ο ΟΔΔΗΧ μπορεί ανά πάσα στιγμή του ζητηθεί να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Άλλωστε, ο επικεφαλής του οργανισμού έχει πλέον μεγάλη εμπειρία μετά και από την οργάνωση της έκδοσης του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου την περασμένη εβδομάδα, ύψους 813 εκατ. ευρώ, έγινε με επιτόκιο μειωμένο από το 2,7% στο 2,33% και προσέλκυσε ισχυρή διεθνή ζήτηση. Σημειώνεται τέλος, ότι χθες στο ταμπλό, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 2,57% στο 5,280%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημείωνε πτώση 0,53% στο 3,53%. 

Η ολιγοήμερη αναβολή φαίνεται ότι αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, με την HuffPost Greece να αναφέρει σε σημερινό ρεπορτάζ της ότι κυβερνητικός παράγοντας εξέφραζε τη θέση ότι η επιστροφή στις αγορές θα πρέπει να είναι απόλυτα επιτυχημένη, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηθεί. 
Σύμφωνα με πληροφορίες στο επιτελείο της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή επικράτησε η άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα είναι αρκετά κάτω από το 4,95% στο οποίο έφτασαν τα 5ετή ομόλογα της κυβέρνησης Σαμαρά, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ 

Η κυβέρνηση σταθμίζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της και λαμβάνει υπ’ όψιν τις εξελίξεις που αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα. Η έξοδος στις αγορές δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να αποσυνδεθεί από την συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση ή μη του ελληνικού προγράμματος και την παρουσίαση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. 

​Η έξοδος στις αγορές δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να αποσυνδεθεί από την συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση ή μη του ελληνικού προγράμματος και την παρουσίαση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Στις 15 Ιουνίου, όταν και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου που αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, αναμένεται να συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται επίσημα στην «ατζέντα» των συζητήσεων, ενδέχεται να δώσει κάποιο σήμα σχετικά με την τύχη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Δεδομένων αυτών, οικονομικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι μια βεβιασμένη επιστροφή στις αγορές ενδέχεται να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Αντίθετα εισηγούνται ότι ακόμα και αν το ΔΝΤ για ακόμα μια φορά εκφράσει αρνητική γνώμη για την πορεία του χρέους, το γεγονός αυτό είναι προεξοφλημένο από τις αγορές, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση της Standrard & Poor’s για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει νέο κύμα αισιοδοξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι και την τελευταία στιγμή θα εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιστροφή στις αγορές να γίνει πριν τη συνεδρίαση του ΔΝΤ ή αμέσως μετά προκειμένου να ξεπεραστούν πρώτα οι όποιοι κραδασμοί.

Τι λέει ο γερμανικός Τύπος 

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές βρέθηκε στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου από χτες, με τους αναλυτές να σχολιάζουν εκτεταμένα το ζήτημα και να αναλύουν τα ενδεχόμενα. 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με αφορμή τα σχέδια που καταστρώνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ώστε να μπορεί να καλύπτει και πάλι αυτόνομα τις ανάγκες δανεισμού της, η Badische Zeitung δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα.

Τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση ομολόγων η Αθήνα σχεδιάζει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Εάν καταφέρει να κάνει αυτό το βήμα, θα ήταν ένα σημαντικό στάδιο στον δρόμο εξόδου από την κρίση», γράφει ο γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ, ο οποίος εργάζεται μεταξύ άλλων ως ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.

Όπως σημειώνει η ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Badische Zeitung, «μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο της ερχόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα πρέπει να στέκεται ξανά στα δικά της πόδια. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) της υπερχρεωμένης χώρας θέλει τώρα να τεστάρει αν οι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Αθήνα. Η Κομισιόν προσφέρει στήριξη. Συνέστησε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας μετά από οκτώ χρόνια».

Και ζήτημα πολιτικού γοήτρου

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπό συζήτηση βρίσκεται ένα πενταετές ομόλογο ύψους δύο δις ευρώ» και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα καλείτο να δανειστεί με επιτόκια 4% έως 5%, δηλαδή αισθητά υψηλότερα συγκριτικά με τα επιτόκια των προγραμμάτων δανεισμού. Ωστόσο, «το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές», υπογραμμίζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Παρατηρητές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα ήδη εντός του τρέχοντος μήνα. Ωστόσο θεσμικοί επενδυτές προειδοποιούν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, προτείνεται ένα είδος «διαφημιστικής περιοδείας» προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν εν δυνάμει επενδυτές. «Αυτό καθιστά πιθανότερη μια έξοδο στις αγορές το φθινόπωρο, μιας και η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να αναχρηματοδοτηθεί φθηνότερα».

Όπως επισημαίνει ο γερμανός ανταποκριτής, «το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή».

Πηγές: Capital, HuffPost, Deutsche Welle 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης