Στίγκλιτς: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, 00:24
Στίγκλιτς: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα
«Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που επιβλήθηκε, όπως λέει, στην Αθήνα ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του «Συμποσίου της Σύμης» που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που θα δημοσιευτεί το πρωί της Τετάρτης, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στίγκλιτς τονίζει ότι το τριετές πρόγραμμα «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα».

«Η δική μου ερμηνεία» λέει ο κ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη . Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

Ο κ. Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις .

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, 00:24