Ηρεμία επικρατεί σε γενικές γραμμές στην αγορά συναλλάγματος, με τα περισσότερα νομίσματα να σταθεροποιούν τις κινήσεις τους μετά τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής έναντι του δολαρίου. Τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται, ωστόσο, εμφανείς πιέσεις στη στερλίνα σε σχέση με τα βασικά νομίσματα, με την ισοτιμία GBPUSD να υποχωρεί νωρίτερα σε χαμηλά 6 εβδομάδων στο 1,5629. Το ευρώ καταφέρνει να διατηρηθεί πάνω από το 1,3100 έναντι του δολαρίου, χωρίς σημαντικές μεταβολές.

Αρνητικό κλίμα στις αγορές εμφύσησε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η ανακοίνωση της διεύρυνσης του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα, το οποίο άγγιξε τα -31,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο έλλειμμα της τελευταίας 10ετίας, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά το ήμισυ σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς. Φυσικά, τα νέα από την Κίνα είχαν άμεσο αντίκτυπο στο δολάριο Αυστραλίας, με την ισοτιμία AUDUSD να υποχωρεί κάτω από το 1,0510, ενώ δυσκολεύεται να «χάσει» το επίπεδο του 1,0500. Το τίμημα «πλήρωσε» και το πετρέλαιο, το οποίο βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από τα 106,30 δολάρια από τα 107,65 που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, για πρώτη φορά σε διάστημα 5 εβδομάδων, τα hedge funds μείωσαν τα πονταρίσματα στην άνοδο του πετρελαίου (στοιχεία CFTC), καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες γύρω από τη μείωση παραγωγής αργού λόγω του Ιράν. Πτωτικά για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ημερών κινείται και ο χρυσός, με τους κερδοσκόπους να μειώνουν τις τοποθετήσεις long στα futures και στα options χρυσού κατά 26% την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFTC.

Το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο σε Ευρώπη και Η.Π.Α. δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέχρι την αυριανή απόφαση της FOMC για τα επιτόκια, η προσοχή παραμένει για λίγο στην Ελλάδα λόγω του σημερινού Eurogroup, το οποίο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για το νέο δάνειο της χώρας.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης