Μόνον ένας στους δέκα φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2012 δικαιούται πλέον επιστροφή φόρου, λόγω της αλλαγής στο όριο του αφορολόγητου.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν φέτος οι φορολογούμενοι είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα μόλις 5.000 ευρώ οδηγεί σε πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις, έως και 700 ευρώ. Επιπλέον επιβαρύνσεις όμως φέρνουν και τα «φουσκωμένα» τεκμήρια για οχήματα που ισχύουν από φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα 40.000 εκκαθαριστικά που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Σ., τα 24.000 είναι χρεωστικά και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 32 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1.330 ευρώ «κατά κεφαλήν».

Περίπου τα 4.500 είναι πιστωτικά, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου, ενώ τα υπόλοιπα είναι μηδενικά.

Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του είναι χαμηλότερο των 5.000 ευρώ, πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησε το 2011, για να μη χάσει το αφορολόγητο. Για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των πρώτων 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, κάθε φορολογούμενος έπρεπε να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν, ωστόσο, φορολογούμενοι με εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο, αλλά λόγω τεκμηρίων (π.χ. Ι.Χ., κατοικία) ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο και καλούνται να πληρώσουν φόρο.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και περισσότερο φόρο, λόγω αποδείξεων, καθώς το απαιτούμενο ποσό σε αποδείξεις δεν υπολογίζεται με βάση το δηλωμένο εισόδημα, αλλά με το τεκμαρτό που είναι υψηλότερο.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης (είναι «μαχητά) προσκομίζοντας στην εφορία σχετικά δικαιολογητικά (π.χ. κάρτα ανεργίας).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης