Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης σε στασιμότητα και τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ (ο οποίος είναι λίγο κάτω από 2%), έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες των αγορών ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει νέα δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Σόιμπλε, σε σχόλιά του τα οποία δημοσιεύονται σήμερα, δήλωσε την Πέμπτη στο Bloomberg: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό».

Η εγχώρια ζήτηση είναι ο κινητήρας της γερμανικής ανάπτυξης, «επειδή έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές, τους επενδυτές», πρόσθεσε.

«Η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι «η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, είναι μάλιστα υπερβολικά υψηλή. Γι’ αυτό πιστεύω πως η νομισματική πολιτική εξάντλησε τα εργαλεία της και γι’ αυτό εκείνο που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, από τις αγορές, από τους καταναλωτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης