Στις 47,3 μονάδες έκλεισε τον Οκτώβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index- PMI), τιμή υψηλότερη από τις 43,3 μονάδες του Σεπτεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει ελαφρά βελτίωση των συνθηκών, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που σημειώνει σε διάστημα πέντε μηνών. Η παραγωγή μειώνεται κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία που επικαλείται η έρευνα, η μείωση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού του ελέγχου κεφαλαίων και της έλλειψης ζήτησης.

Μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών καταγράφηκε από τους Έλληνες κατασκευαστές τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη παρουσία αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού στον τομέα. Επιπλέον, ο ρυθμός υποχώρησης των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα τριών μηνών. Μέλη του πάνελ επεσήμαναν την έλλειψη νέων παραγγελιών ως τον λόγο μείωσης των εργασιών σε εκκρεμότητα.

Περαιτέρω υποχώρηση των νέων εργασιών καταγράφηκε τον Οκτώβριο. Η μείωση αυτή εκτείνεται σε ευρύ φάσμα, καθώς συρρικνώθηκε η ζήτηση από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Τα χαμηλότερα επίπεδα νέων εργασιών συνδέθηκαν με τον έλεγχο κεφαλαίων και τις δυσκολίες πληρωμών. Παρότι δριμεία, η υποχώρηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν η βραδύτερη από τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα υπέδειξαν περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι αγορές εισροών μειώνονται σε κάθε περίοδο της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα προμηθειών περιορίστηκαν τον Οκτώβριο.

Με την υποχώρηση του όγκου παραγωγής τον Οκτώβριο, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν χαμηλότερα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

Μετά την προσαρμογή σύμφωνα με τους εποχικούς παράγοντες, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών, που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές, επιμηκύνθηκαν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τη Markit, ανεπιβεβαίωτα στοιχεία συνέδεσαν την επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών με τον συνδυασμό του ελέγχου κεφαλαίων και την έλλειψη πρώτων υλών στις αποθήκες των προμηθευτών.

Τέλος, οι τιμές εισροών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, ενώ οι μέσες τιμές εκροών υποχώρησαν. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν, σύμφωνα με τη Markit, ότι οι εκπτώσεις τιμών προσφέρθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση νέων εργασιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης