Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi επανέλαβε σήμερα ότι διακρίνει «σημάδια σταθεροποίησης» στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης αλλά και στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ δεν θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης τόσο στις χρηματοοικονομικές αγορές όσο και στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα αν και σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Draghi στο πλαίσιο ομιλίας του στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες στις διατραπεζικές αγορές έχουν βελτιωθεί και ο τραπεζικός δανεισμός σταθεροποιείται.

«Η πρωταρχική εξήγηση για την βελτίωση της ψυχολογίας… είναι τα μέτρα που δρομολόγησε το Ευρωσύστημα» και ιδίως οι μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης με τα δάνεια των τριών ετών, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα «είναι πάρα πολύ κοντά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αρχικά σημάδια που βλέπουμε είναι ότι σταθεροποιείται η πιστωτική ανάπτυξη χωρίς να διακρίνεται κάποια ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», σημείωσε.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης