Έξι μήνες πέρασαν από τότε που οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ και εστιατορίων σέρβιραν τους πελάτες τους στα μαγαζιά τους. Μίσο χρόνο μετά δόθηκε εκ νέου το «πράσινο φως» να επαναλειτουργήσουν από αύριο, Δευτέρα του Πάσχα, με τραπεζοκαθίσματα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της εστίασης, καθώς εδώ και λίγες ημέρες που ανακοινώθηκε το άνοιγμά τους, οι ίδιοι τρέχουν και δεν φτάνουν για να ρυθμίσουν όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε να λειτουργήσουν νόμιμα και χωρίς παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Για άλλη μια φορά, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες θα πάρουν τη …μεζούρα και θα μετρήσουν την απόσταση που πρέπει να έχουν τα τραπέζια μεταξύ τους, όπως ορίζει η νέα ΚΥΑ, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και κατ΄επέκταση η μετάδοση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, μέχρι χθες, Μ. Σάββατο, κάποιοι επαγγελματίες έκαναν και τα τελευταία ψώνια έτσι ώστε να έχουν όλα όσα αναφέρονται στο μενού του καταστήματος για να μην δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους.

Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και φυσικά self test για όλους τους εργαζόμενους καθώς είναι υποχρεωτικά για όλους τους επαγγελματίες της εστίασης, έχουν ήδη στριμωχθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα προϊόντα σε ράφια της κουζίνας για να μην λείπει τίποτα από τα απαραίτητα προϊόντα που επιβάλλουν οι κανόνες της καραντίνας. Αντισηπτικά θα βρίσκονται και πάνω σε κάθε τραπέζι για τους παρευρισκόμενους – πελάτες, όπως ορίζει η ΚΥΑ.

Η λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης θα είναι μέχρι τις 22:45 με τα τραπεζοκαθίσματα να βρίσκονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετατίθεται από τις 10 το βράδυ όπως ισχύει έως σήμερα, στις 11 το βράδυ από αύριο Δευτέρα του Πάσχα, το ωράριο των καταστημάτων θα είναι έως τις 22:45. Αυτό γίνεται για να προλάβουν και οι τελευταίοι πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεδομένου ότι βρίσκονται σε μαγαζί της περιοχής τους. Για όσους αποφασίσουν να πιουν το ποτό τους ή να απολαύσουν το φαγητό τους σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται σε άλλο δήμο από εκείνον της μόνιμης κατοικίας τους, τότε θα πρέπει να υπολογίσουν το χρόνο που θα χρειαστεί για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Κι αυτό γιατί θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι από την αστυνομία κυρίως αργά το βράδυ, για εκείνους που δεν θα τηρούν τα μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ.

Από αύριο θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα οποία παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

   α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο

   β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

   γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

   – Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

   – Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

 Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

   – Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

   – Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

   – Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

   – Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Σχετικά με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς όμως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα δηλαδή take away και διανομής προϊόντων δηλαδή delivery.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης