Ηρεμία επικρατεί στις αγορές το τελευταίο 24ωρο, χωρίς να σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις. Ενδιαφέρον, ωστόσο, εξακολουθεί να παρουσιάζει το γιεν και η διαπραγμάτευση των μετοχών παγκοσμίως. Αν και οι δύο αυτές αγορές εμφάνιζαν ισχυρή συσχέτιση ως προς το ποιος είναι ο καταλύτης πίσω από τη διαπραγμάτευσή τους, φαίνεται ότι οι συσχετισμοί αυτοί έχουν εξασθενίσει.

Η υποχώρηση του γιεν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις προκαλεί εντύπωση με το νόμισμα να βρίσκεται στη διαμόρφωση σημαντικής κορυφής έναντι πολλών βασικών νομισμάτων. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η κίνηση αυτή του νομίσματος δεν συνοδεύεται από έναν ξεκάθαρο καταλύτη. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί στις επιθετικές ρευστοποιήσεις στο ιαπωνικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παράγοντας ρίσκο δεν έχει επηρεάσει το γιεν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, με την αγορά να κινείται επίμονα προς μια κατεύθυνση χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της άλλους θεμελιώδεις παράγοντες. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, αναγνωρίζουν ότι η πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τις αγορές assets συμβάλλει στην αποδυνάμωση του γιεν, αν και την ίδια στιγμή δεν θα ήταν συνετό να αποδώσουν την υποχώρηση του νομίσματος αποκλειστικά σε αυτόν τον παράγοντα.

Αυτό που έχουν παρατηρήσει είναι μια κατάρρευση των συσχετίσεων ανάμεσα στις αποδόσεις και στο γιεν, με τις αποδόσεις να σταθεροποιούνται από τότε που άρχισε η υποχώρηση του νομίσματος και ειδικά μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για ενίσχυση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Το αποτέλεσμα αντανακλά περισσότερο μια μαζική ανατοποθέτηση κεφαλαίων στο γιεν, που δείχνει σημαντική αντιστροφή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ραγδαία πτώση του νομίσματος.

Τεχνικά, οι ρευστοποιήσεις στο γιεν αιτιολογούνται και μάλιστα αναζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό τη διαμόρφωση πυθμένα στο USD/JPY. Αυτό που τους ανησυχεί είναι η ταχύτητα αυτής της αντιστροφής, δεδομένου ότι η ημερήσια τεχνική εικόνα δείχνει το γιεν σε υπερπουλημένα επίπεδα, αναρωτιούνται μήπως δεν υπάρξει ανοδική αντιστροφή τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι μετοχές έχουν ενισχυθεί σημαντικά, κάτι που δεν εμπόδισε την αποδυνάμωση του γιεν, υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική αντιστροφή στους δείκτες των μετοχών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν οι παραδοσιακές συσχετίσεις και το γιεν θα δεχθεί ροές κεφαλαίων.

Αν και οι μετοχές σε αυτά τα επίπεδα είναι ελκυστικές, εκτιμούν ότι η απόδοση των κεφαλαιαγορών δεν αντανακλά τα παγκόσμια μακροοικονομικά θεμελιώδη και αναμένουν ρευστοποιήσεις τις επόμενες ημέρες. Η ιδέα ότι οι μετοχές βρίσκονται κοντά στα προ-κρίσης ιστορικά υψηλά επίπεδα προκαλεί νευρικότητα και, με την τεχνική εικόνα να είναι «τραβηγμένη», είναι η κατάλληλη στιγμή να στραφούν υπέρ της πτώσης των κεφαλαιαγορών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης