Στα χέρια ιδιωτών εκτιμητών βρίσκεται πλέον ο ορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες πρόκειται να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018. 

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, δεν θα στηθούν τελικά τοπικές επιτροπές, αλλά οι ιδιώτες εκτιμητές θα είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να πετύχουν εκεί που απέτυχαν οι Ομάδες Εργασίας με ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και τεχνικούς εμπειρογνώμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος μάλιστα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τους εν λόγω εκτιμητές ορίζει ότι αυτές οι εισηγήσεις θα πρέπει να παραδοθούν μέσα σε 20 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα που θα υπογραφεί η απόφαση διορισμού τους. Με δεδομένο ότι η υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου και ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να επιλεγούν οι εκτιμητές, οι εισηγήσεις τους θα πρέπει να είναι έτοιμες έως τα τέλη του Φλεβάρη. Κι όλα αυτά με φόντο τη μνημονιακή υποχρέωση για νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων έως τον Μάρτιο του 2018.

Σημειωτέον ότι βάσει της σχετικής απόφασης της ΓΓΔΠ οι εκτιμητές θα πρέπει να εισηγηθούν μόνο τις τιμές ζώνης κάθε περιοχής και μένει να διευκρινιστεί ποιος και με ποια κριτήρια θα ορίσει τους καθοριστικούς συντελεστές που προβλέπει η απόφαση του 1994 για τις αντικειμενικές αξίες. Πρόκειται για τους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), Εμπορικότητας (ΣΕ), Συμμετοχής Οικοπέδου (ΣΣΟ), Οικοπέδου (ΣΟ) και Εκμετάλλευσης Ισογείου (Κ), οι οποίοι αν «πειραχθούν» καταλλήλως, μπορούν να «κόψουν» ή να εκτινάξουν στα ύψη τις αντικειμενικές αξίες.

Μάλιστα, η διαδικασία διορισμού αυτών των εκτιμητών προβλέπει και κληρώσεις στις περιπτώσεις που οι εξαιρέσεις λόγω εντοπιότητας περιορίζουν τον αριθμό των ενδιαφερομένων. Συγκεκριμένα, η σύνταξη εισήγησης για τις τιμές ζώνης κάθε δήμου ή Δημοτικής Ενότητας/Κοινότητας ανατίθεται σε τέσσερις εκτιμητές και σε κάθε εκτιμητή δύναται να ανατεθεί η σύνταξη εισήγησης για τιμές κατ’ ανώτατο όριο 100 ζωνών. Εάν δεν συμπληρώνεται ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών ανά δήμο ή Δημοτική Ενότητα/Κοινότητα, ο αριθμός συμπληρώνεται από αυτούς που εξαιρέθηκαν λόγω έδρας. Εάν οι εξαιρεθέντες είναι περισσότεροι των απαιτούμενων για τη συμπλήρωση του καθορισμένου αριθμού εκτιμητών, τότε ο αριθμός συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εξαιρεθέντων. Εάν και πάλι δεν συμπληρωθεί ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών, τότε συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ όσων δήλωσαν ενδιαφέρον για ολόκληρη την επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης