«Δεν βλέπω καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει η συμφωνία για τα πλεονάσματα, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι «τέτοια πλεονάσματα για το 2018 ήταν ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ευαίσθητη πολιτικά περιοχή» τα εργασιακά και παραδέχθηκε ότι ζητήματα σαν και αυτό προκαλούν αντιδράσεις. Κάλεσε ωστόσο την Αθήνα να παραδειγματιστεί από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, σημειώνοντας ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις, το Βερολίνο μείωσε την ανεργία.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, παρατήρησε ότι «δεν τις υποστηρίζουν πολλοί», επικαλούμενος δημόσιες δηλώσεις υπουργών, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή».

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της φορολογίας, είπε ότι «οι οικονομολόγοι γνωρίζουμε πως η δημοσιονομική εξυγίανση που γίνεται μέσα από περικοπές δαπανών είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη από την εξυγίανση που επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των φόρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μεγάλες εξοικονομήσεις που επιτυγχάνονται μέσω των φόρων, και όταν κανείς δει τις αυξήσεις των φόρων αυτές δεν γίνονται με διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα ήταν και πάλι πιο αποτελεσματικό, αλλά ανεβάζοντας τα ποσοστά. Αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος. Αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω από άλλες χώρες που πέρασαν κρίση, ότι συχνά αυτό είναι το αναπόφευκτο πρώτο βήμα γιατί οι εναλλακτικές, δηλαδή η περικοπή δαπανών, είναι πολύ πιο δύσκολη» συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης