Του Κώστα Ιερίδη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση από την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ της πρώτης φάσης του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, δηλαδή, κατά βάση του τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα, που θα παραδοθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άξονας Ε65 εκτείνεται από τον ημικόμβο του ΠΑΘΕ (Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων) μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο με την Εγνατία Οδό, είναι μήκους 190,05 χλμ. και περιλαμβάνει το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης-Αθηνών από τη Σκάρφεια Φθιώτιδας έως τις Ράχες, μετά τη Στυλίδα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Πρόκειται για έναν πεταλοειδή δρόμο, μήκους περίπου 57 χλμ., που «γειτνιάζει» με τον Μαλιακό Κόλπο, του οποίου η λειτουργία, η συντήρηση και η διαχείριση έχει παραχωρηθεί στην Κεντρική Οδό Α.Ε. (όπως και ο Ε65 από Π.Α.Θ.Ε έως Εγνατία).

Έτσι, η διάρκεια της διαδρομής Αθήνα-Ράχες έχει μειωθεί σε περίπου δύο ώρες από 2:45 στο παρελθόν, ενώ η οικονομική και κοινωνική συνεισφορά του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου παραχώρησης.

Χρονοδιάγραμμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου, έως τον Μάρτιο του 2017 θα τεθεί σε λειτουργική κυκλοφορία το τμήμα από την Ξυνιάδα έως τα Τρίκαλα (78,67 χλμ.) και η συνδετήρια οδός του ανισόπεδου κόμβου (Α/Κ) Ξυνιάδας έως την υφιστάμενη εθνική οδό, με την κατασκευαστική ολοκλήρωση των τμημάτων αυτών να προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2017.

Ταυτόχρονα, έως τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφάλειας στη σήραγγα Τ2, η προμελέτη οδοποιίας και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τμήμα από τον Α/Κ Γρεβενών έως τον Α/Κ Εγνατίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με το νότιο άκρο του αυτοκινητοδρόμου από τη Λαμία έως την Ξυνιάδα (μήκους 32χλμ.), όπως και με το βόρειο άκρο από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία; Σύμφωνα με την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης, τα δύο αυτά τμήματα είναι «αναβαλλόμενα», δηλαδή θα παραδοθούν με ορίζοντα το 2020.

Υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωσή τους θα περιορίσει την απόσταση από τη Λαμία έως την Εγνατία σε συνολικά μιάμιση ώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης